Home

Nieuws 1322 x bekeken 2 reacties

LTO: doorgaan met verlagen stikstofuitstoot

Den Haag – Dat de overheidsmaatregelen voor ammoniak en dierenwelzijn nog onvoldoende effect hebben, zegt niets over de inspanningen die veehouders al hebben gedaan. Dat zegt LTO Nederland in reactie op het rapport van de Algemene Rekenkamer over de duurzaamheid van de intensieve veehouderij.

De NVV noemt het rapport 'achterhaald en tendentieus'. LTO is niet verrast door de conclusies en aanbevelingen van de Rekenkamer. Volgens Hans Huijbers, LTO-bestuurder voor duurzaam ondernemen gaat het rapport voorbij aan de resultaten die binnen verschillende kwaliteitssystemen al zijn geboekt. “Als een veehouder zich niet aan de voorwaarden houdt kan hij vaak niet eens leveren. Dat is een manier van handhaven waar een veehouder zeer gevoelig voor is. Wij zijn geen voorstander van op elk erf een handhaver, maar voor controle op controle via scherp toezicht op de ketenkwaliteitssystemen. Dat is veel effectiever.” Huijbers noemt handhaven daarbij onderdeel van de verduurzaming: “Als veehouders zich niet aan de overheidsregels houden, dan moet de overheid optreden.”

De conclusie dat de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) is vertraagd is ook LTO een doorn in het oog. Huijbers: “We hebben aangedrongen op versnelling en hopen echt dat de PAS in 2014 wordt ingevoerd. Dat er vijf jaar niets is gebeurd is simpelweg niet waar, in de varkens- en pluimveehouderij is door nieuwe technieken 50 procent ammoniakreductie behaald. Ook via het voer kan de emissie van ammoniak en stikstof nog omlaag.”

De Rekenkamer legt de verantwoordelijkheid voor biodiversiteit te eenzijdig bij de veehouderij vindt Huijbers: “Ook verkeer en industrie zijn belangrijke bronnen voor stikstofuitstoot. Voor het halen van natuurdoelen en verbeteren van biodiversiteit moeten ook andere economische sectoren meedoen.”

Achterhaald, tendentieus en gebaseerd op vertekende gegevens. Dat is in het kort de reactie van voorzitter Wyno Zwanenburg van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders. Zwanenburg zegt dat hij zich niet herkent in de conclusies van de rekenkamer. De rapportages waarop de rekenkamer zich baseert geven een vertekenend beeld, zegt hij. Relevante en irrelevante tekortkomingen worden bij elkaar opgeteld. "Als ik alle auto's op de snelweg controleer, zal er misschien aan 90 procent wel iets mankeren, maar dat zegt niets over het algemene beeld van de staat waarin de auto's verkeren. Zo geldt dat ook voor de varkenshouderij." Daar komt voor Zwanenburg nog bij dat lokale en provinciale overheden het de ondernemer soms wel heel lastig maken om te vernieuwen. "De procedures duren onnodig lang.”

Laatste reacties

  • haag

    “Ook verkeer en industrie zijn belangrijke bronnen voor stikstofuitstoot. Voor het halen van natuurdoelen en verbeteren van biodiversiteit moeten ook andere economische sectoren meedoen.”

  • m.nieuweboer

    Er is wel emissie van NH3 uit stallen en bij het bemesten maar er nauwelijks depositie aldus prof. Egbert Lantinga immers NH3 ontleedt in de lucht in stikstof en waterstof en kan niet worden gemeten.78 % in de atmosfeer is al stikstof en een 1a 2% is waterstof.Het RIVM heeft altijd ten onrechte berekend wat de NH3 depositie is maar nooit kunnen meten.Iets wat er niet is kan men ook niet meten.We hebben hier te maken met het sprookje van Andersen. ,,De nieuwe kleren van de Keijzer' waar ook de rekenkamer, zo blijkt aan mee doet

Of registreer je om te kunnen reageren.