Home

Nieuws 1643 x bekeken 4 reacties

LTO blij met bedrijfsspecifieke aanpak nitraat

Den Haag - LTO Nederland is in grote lijnen positief over de voorgestelde inzet van staatssecretaris Dijksma voor het Vijfde Actieprogramma Nitraatrichtlijn. Dat zegt Peter Brouwers, portefeuillehouder Mest en Milieu van LTO Nederland. LTO wil wel meer ruimte voor het gebruik van kunstmestvervangers.

Dijksma heeft in een brief aan de Tweede Kamer uiteengezet hoe Nederland in de periode 2014-2017 gaat voldoen aan de EU-nitraatrichtlijn. Op basis daarvan wil de regering een nieuwe derogatie verkrijgen. Brouwers is blij met de erkenning dat de landbouw op de goede weg is met de verlaging van uitspoeling van stikstof en fosfaat. Hij ziet een voortzetting van de lijn die is ingezet door oud-staatssecretaris Bleker. “De verantwoordelijkheid komt bij de sector zelf te liggen met ruimte om op bedrijfsniveau maatregelen te nemen. Het ministerie ziet ook in dat een generieke aanscherping van gebruiksnormen geen oplossing is en dat is positief”, aldus Brouwers. Overigens moet er dan wel vaart gemaakt worden om instrumenten als de kringloopwijzer algemeen toepasbaar te krijgen.

Er wordt een duidelijke koppeling gemaakt met het nieuwe mestbeleid waar mestverwerking een cruciaal onderdeel van is. In dat verband mist Brouwers meer ruimte voor het gebruik van producten van mestverwerking als kunstmestvervangers. Daarbij gaat het om de concentraten met stikstof en kali. LTO pleit voor een proef in het hele kleigebied met meer vrijheid voor het gebruik van andere meststoffen (inclusief kunstmestvervangers) dan dierlijke mest. “Dat betekent erkenning van meer initiatieven en producten op dat gebied”, stelt Brouwers.
LTO wil dat de derogatie ook gaat gelden voor andere gewassen die met weinig stikstofverlies geteeld worden zoals granen. In de huidige derogatie mogen boeren met minimaal 70 procent grasland 250 kilo stikstof per hectare uit dierlijke mest gebruiken in plaats van 170 kilo. Meer aandacht is volgens LTO ook nodig voor het verhogen of minimaal op peil houden van het gehalte organische stof in de bodem. “Dat is voor ons een van de belangrijke speerpunten in het nieuwe mestbeleid”, aldus Brouwers.

Laatste reacties

 • jan1966

  Geen verrassing, LTO is altijd positief over het regeringsbeleid

 • Tonkie

  jan@ dit is ook mede door dat lto mee denkt met de regeering

 • drientje

  Toch heeft de LTO hier wel iets positiefs. Kijk dan naar de derogatie voor andere gewassen dan gras en het op peil houden van het organische stof gehalte.

 • donkersmelkvee

  Lto zijn de grootste huichelaars die er rondlopen. Zich voordoen als belangenbehartiger voor de boeren... Jaja...

Of registreer je om te kunnen reageren.