Home

Nieuws 742 x bekeken

LTO blij met Europees ziektenfonds

Brussel – LTO Nederland is positief verrast door de voorstellen van de Europese Commissie om een Europese regeling te maken waaruit boeren en tuinders kunnen worden gecompenseerd bij uitbraak van ernstige planten- en dierziekten.

Beleidsadviseur Anneke van Dijk van LTO Nederland woonde maandag en dinsdag een bijeenkomst van de Europese overkoepelende land- en tuinbouworganisatie Copa-Cogeca bij, waar Eurocommissaris Tonio Borg (Gezondheid en Consumenten) zijn plannen toelichtte.
Van Dijk zegt vooral zicht te hebben op de plannen voor de plantaardige sectoren. Wat haar daarin het meest opvalt is de instelling van een Europese vergoeding voor telers die getroffen worden door een quarantaineziekte. "Ik ben positief verrast dat daarvoor ook politiek draagvlak lijkt te bestaan."
Hoe het Europese fonds gevuld wordt en hoe hoog een vergoeding is, moet nog nader worden uitgewerkt, maar dat de Europese Commissie zo'n fonds wil instellen, noemt zij winst. Belangrijk is dat de Europese Commissie in de voorstellen de nadruk legt op preventie van ziekten en controles aan de buitengrenzen, zegt Van Dijk
Eigenlijk zijn de voorstellen, zoals LTO Nederland die heeft ingebracht ook min of meer verwerkt in de voorstellen van de Europese Commissie, zegt Van Dijk. Een belangrijke verbetering vindt zij dat de verschillende Europese regels in het voorstellenpakket beter op elkaar afgestemd worden.
Er komt een Europese harmonisatie van het plantenpaspoort.

Of registreer je om te kunnen reageren.