Home

Nieuws 381 x bekeken 1 reactie

Kamp ziet lichtpuntjes in recessie

Den Haag - De Nederlandse economie krimpt nog steeds, maar niet zo hard meer als in voorgaande kwartalen. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Minister Henk Kamp van Economische Zaken ziet daarin lichtpuntjes. Hij zegt dat de economie zich aan het stabiliseren is. De economie kromp in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,1 procent, vergeleken met het laatste kwartaal van 2012. Het bedrijfsleven investeerde in de eerste drie maanden 11,6 procent minder dan in dezelfde periode van 2012. De investeringen lopen al vijf kwartalen op rij terug. "De krimp in het eerste kwartaal was sterker dan in de voorafgaande kwartalen", aldus het CBS. Vooral de verkoop van personenauto's neemt af.

Huishoudens hebben in de eerste drie maanden van dit jaar 2,1 procent minder besteed dan een jaar eerder. Een betrekkelijke meevaller was het koude weer, waardoor er veel meer gas werd geproduceerd en afgenomen.

In de economieën van de eurolanden is in het eerste kwartaal een krimp van 0,2 procent gemiddeld, volgens het Europese statistiekbureau Eurostat. De krimp is in niet-eurolanden minder dan in eurolanden. In de gehele EU is de krimp 0,1 procent. Niet eerder was er in de eurozone zo lang achter elkaar sprake van krimp: nu al zes achtereenvolgende perioden (anderhalf jaar).

Bezuinigingen, werkloosheid, strengere eisen van banken aan kredieten, de stijging van de euro ten opzichte van de yen en een matige internationale groei zijn factoren die van invloed zijn op de economie in de eurozone, aldus econoom Nick Kounis van ABN Amro. ING-specialist Carsten Brzeski meent dat het herstel van buiten de eurozone moet komen.

In Duitsland en Groot-Brittannië is de economie licht gegroeid. Frankrijk en Italië zitten nog in een recessie. ANP

Eén reactie

  • abtje

    Als je het zo neerzet lijkt het niet veel. Volgens CBS is het afgelopen jaar de economie 1,7 procent gekrompen. Er komen hele sloten werklozen bij en het enigste wat nog redelijk functioneert is de export.
    Dus Rutte en co, slopen dat export gedoe, weg met de nertsen uit Nederland bijvoorbeeld. Goed voor de buitenlandse economie.

Of registreer je om te kunnen reageren.