Home

Nieuws 1028 x bekeken

Hof laat winst slachtbedrijf afromen (gewijzigde versie)

Den Bosch - Justitie haalt 72.880 euro aan illegale winsten terug van het Amsterdamse bedrijf Amsterdam Meat Company. Dat blijkt uit een deze week gepubliceerd arrest van het gerechtshof in Den Bosch.

Het hof acht het Amsterdamse bedrijf schuldig aan het opstellen van valse facturen aan een ander vleesbedrijf. Dat tweede bedrijf blijkt betrokken bij het omkatten van Zuid-Amerikaans paardenvlees naar halal geslacht rundvlees. Volgens berekeningen van het openbaar ministerie ging het in totaal om ruim een miljoen kilo vlees, waarop het bedrijf een opslag factureerde van 7 cent per kilo. De Bredase rechtbank had een ontnemingsvordering toegekend van ruim 36.000 euro. Daartegen was beroep aangetekend door het openbaar ministerie.

Het Amsterdamse bedrijf betoogde voor het gerechtshof dat de ontnemingsvordering zou moeten worden verminderd met gemaakte kosten. Daarbij werd een bedrag van 83.000 euro opgevoerd, dat het bedrijf nog tegoed zou hebben van zijn leverancier of afnemer. Het gerechtshof zegt dat het bedrijf zelf geprobeerd heeft door valsheid in geschrifte een eigen vordering te innen. Zo'n illegale actie kan niet worden beloond in een ontnemingsvordering, vindt het hof.

Rectificatie

In onze berichtgeving op onze website d.d. 29 mei 2013 is onder de titel ‘Hof laat winst slachtbedrijf afromen’ ten onrechte de indruk gewekt dat het bedrijf Amsterdam Meat Company betrokken is geweest bij vleesfraude. Uit een uitspraak van het gerechtshof te Den Bosch blijkt weliswaar dat er sprake was van onjuiste facturen van het bedrijf aan een ander bedrijf, maar van het omkatten van vlees door dit bedrijf is geen sprake.

Of registreer je om te kunnen reageren.