Home

Nieuws 1118 x bekeken 13 reacties

GroenLinks zet in op 'duurzaamheidsdeal'

Den Haag - De blik in politiek Den Haag is volgens Bram van Ojik (GroenLinks) louter gericht op extra bezuinigen. De fractieleider van GroenLinks vindt dat Nederland juist ambitie moet tonen en stelt daarom voor 6 miljard euro van de rijksbegroting duurzamer in te zetten voor energie uit zon en wind en investeringen in energiebesparing en openbaar vervoer.

Het plan staat in de voorzet voor een duurzaamheidsakkoord die GroenLinks dit weekeinde naar premier Mark Rutte en minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) stuurde.

Enkel en alleen praten over mogelijk extra bezuinigen vindt Van Ojik ,,voorbarig en niet-productief''. ,,Wat ons land nu nodig heeft, zijn afspraken om de economie sterker en duurzamer te maken''. Volgens hem laat Nederland daar nu kansen liggen en zorgen de voorstellen uit de duurzame deal op korte termijn voor banen terwijl ze ook goed zijn voor het milieu.

,,We kiezen ook voor andere en schonere mobiliteit: geen nieuw asfalt, maar verbeterd openbaar vervoer. En we vergroenen de belastingen: minder belasting op arbeid zodat meer mensen aan de slag kunnen en meer belasting op milieuvervuiling zodat verduurzaming wordt gestimuleerd'', aldus Van Ojik.

In die nieuwe koers zijn ingrijpende veranderingen nodig. Maar aanpassen aan de omstandigheden is volgens Van Ojik helemaal niet bijzonder. ,,Vergelijk het Nederland van nu met dat van zo'n 50 jaar geleden, toen Limburg leefde van de mijnbouw en Twente van textiel, en je realiseert je hoe veel er is veranderd. Dat zal de komende tijd niet anders zijn.''

Laatste reacties

 • Mozes

  Economisch heeft het waarschijnlijk dezelfde uitwerking als de overheidsbanen die Den Uil in de jaren zeventig creëerde. Het Nederlandse product wordt duurder, door de subsidie wordt binnenlandse activiteit een tijdlang gestimuleerd maar de export neemt af. Per saldo zal de economie structureel geremd worden.
  We gaan een eind in de richting van een Griekse economie.

 • schoenmakers1

  met name de linkse politiek maakt meer kapot als je lief is

 • alco1

  Als men door wind- en zonenergie duurzaam wil zijn en de crissis aanpakken zal men de windmolens en zonnecollectoren in eigen beheer moeten produceren. Een goede invulling voor de zovele werklozen, die men toch moet onderhouden. Als je deze producten goedkoper invoert zal het net zoals @ Mozes zegt. Het richting Griekse economie gaan.

 • jordi 1455

  Men noemt het niets voor niets het rode gevaar.

 • agratax2

  alco1. Ik ben het met je eens. Maar helaas denken onze regenten net als in de Gouden Eeuw goedkoop inkopen en met winst door verkopen aan de meest biedende. Windmolens en turbines inkopen daar waar het iets goedkoper is dan zelf maken, direct inkopen en om e kosten te drukken SUBSIDIE uit staatskas. Wie pakt de winst de handelaar en / of de politiek die de handel steunt. Dat het maken van de vaste magneten in de turbine een dood landschap en giftige modder poelen achter laat in China , het land waar toevallig de grondstoffen aanwezig zijn en de mensen werken tot ze dood vallen. Zij het vuil en wij de 'schone energie', hoe hypocriet kun je zijn als Groene Partij. De koloniale tijd is er nog netjes bij.

 • new kids

  Weet je wat hypocriet is: Kolencentrale's bouwen en laten draaien op grondstoffen die russen en chinezen onder de grond vandaan moeten zien te halen. Zelf zijn we er in de vorige eeuw mee gestopt in Limburg. Mensen van Groen Links zijn voor mij landgenoten die bewust nadenken wat goed is voor de toekomst. Waarom draait Duitsland bovengemiddeld goed? Veel overheidsbedrijven in Nederland hadden nooit geprivatiseerd moeten worden zoals Post NL, KPN en noem ze maar op. Graaiers trekken aan de touwen en Jan met de korte achternaam wordt de dupe. We moeten terug naar hard werken en hier produceren en ons geld uitgeven. Dus ook geen zonnepanelen uit China, maar windturbine's gemaakt in de EU.

 • new kids

  Hebt u het gelezen op internet of uit de krant; 27 doden in China na explosie in kolenmijn. Dat is de praktijk heden ten dage nog steeds, en daar doen wij in Nederland aan mee. Nee zegt de VVD, als wij het niet kopen dan koopt een ander het wel. Onze VVD, die ook zegt dat windturbine's onrendabele vorm van energie is. Ik stem er nooit meer op, de economie helpen ze eerder omlaag dan omhoog. En met de landbouw hebben ze ook al weinig zoals we nog weten uit de tijd van VAN AARTSEN, weet u nog. Doe mij GL maar, geen stallen met 100 koeien en windenergie promoten. Beetje bijsturen dat we als agrariërs ter compensatie een turbine mogen plaatsen en onze uitbreidingsdrift temperen. Zie het helemaal zitten.

 • new kids

  Ik bedoel 1000 koeien wil GL niet. Goede beslissing.

 • joannes

  Nou @new kids, waarom vergelijk je met Duitsland als het om grote bedrijven in eigen hand houden? Waarom niet met Frankrijk? Daar in Frankrijk is het geen voorbeeld; die hebben grote problemen. Het succes van Duitsland zit veel dieper in hun cultuur. Het begint al met hun scholings systeem. En dan die brede basis in industriële bedrijven die specialistische producten maken die over de gehele wereld gewild en geëxporteerd worden. Nederland is blijkbaar te kelin daarvoor of.... heeft zich met de havens, zee en lucht, inmiddels tot een hub voor Duitsland ontwikkelt. Het is maar waar vraag naar is, blijkt. KPN of de Limburgse Kolenmijnen zijn ivm hun schaal en de toenemende efficiëntie vraag in particulieren handen beter af. Stel je voor dat je met de huidige Email enz, al die Postbodes nog aan het werk moest houden!

 • alco1

  Heel veel mensen weten totaal niet wat eigenlijk economie is. Om het in begrijpelijke taal te zeggen, is het niets anders dan de geldstroom die Nederland uitgaat in verhouding met wat er binnenkomt. Omdat dit zeer negatief is, wordt de crisis veroorzaakt. Bezuinigingen zijn geen oplossing voor de crisis, slechts een gevolg. Er prat op gaan dat de handels balans nog wel positief is een vertekening, want daarin zijn buitenlandse vakanties, uitkeringen, lonen e.d.niet verwerkt.
  Zelf energie opwekken, waarmee invoer uitgespaard wordt kan altijd uit en een verbod op b.v. de nertsen fokkerij is uit den boze.
  Privatisering werkt lang niet altijd positief voor de Nederlandse staat.
  Een mooi voorbeeld waren destijds de spoorwegen. De NS was verlies gevend en werd Pro Rail. Men klopte zich op de borst over het resultaat. Maar er werden 40.000 mensen op straat geschopt die door de staat onderhouden moesten worden. Per saldo ging men er dus op achteruit.
  Kortom, veel zorgen moet men maken over het kennis niveau bij de bestuurders.

 • agratax2

  @Joannes. is het niet van de zotte dat je 3 postbodes aan de deur krijgt vanwege de concurrentie op de postmarkt. is het in mijn bus stoppen van 3 brieven door 1 man / vrouw niet goedkoper dan door 3 personen na elkaar? Zo je wel zult weten heeft Duitsland geen Minimum loon zoals wij, ze zijn flexibeler naar beneden.
  @alco. Zelf energie opwekken is niet goedkoper dan het uit Duitsland krijgen omdat hun net over belast is. Het niet je windmolen concept verkopen, maar zelf maken en daarna exporteren zou beter zijn, dan handelen in molens en voor zonnepanelen geldt hetzelfde. Je laatste opmerking is uit mijn hart gegrepen. Weet wel dat je altijd gascentrales 'standby' moet hebben om de energie voorziening zeker te stellen ook als er eens weinig wind en zon is. Dus besparen op centrales is helaas niet mogelijk. Lees vandaag de ernstige fraude met de PGB, het hele land wist het al jaren, maar Den Haag is nu erg geschrokken maar vindt dat de PGB moet blijven, niet aan tornen en zo kennen we allemaal nog enkele voorbeelden.

 • joannes

  @agratax1, natuurlijk is het van de zotte dat er 3 postbodes voor dezelfde brievenbus staan, maar het alternatief, de nationale Post, werd door de vakbonden kapot onderhandeld met stakings dreiging. Velen willen altijd een extra stuk taart en wanneer de taart niet groter wordt door, productiviteit, is het slecht verdelen. En zeker wanneer ze heel Nederland plat kunnen leggen. Met de Trein, de Bussen enz is dat het zelfde probleem. Ik snap alleen niet dat we in Nederland niet inzien dat nu de Retailers en Banken het monepoly stokje hebben over genomen van de staatsbedrijven. Hun onderhandelings positie is wel heel gunstig geworden ten opzichte van de rest van de bevolking. En dat nog terwijl de taart aan het schrinken is.

 • alco1

  @agratax. Zelf energie opwekken is altijd goedkoper, behalve dan als je goedkoop Duitse energie kunt inkopen en daardoor duurder eigen energie (gas) kunt verkopen. Daarnaast kost 'Standby' veel minder brandstof en geeft dus wel besparing.
  De financiele boekhouding van de handel met het buitenland is totaal iets anders dan de interne financiele bestedingen.
  Zie de Nederlandse economie als een motor (geld wat er in Nederland ronddraait), die brandstof (import) nodig heeft en daardoor energie (export) levert.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.