Home

Nieuws 812 x bekeken

Greenpeace: Verbied Fipronil nu

Amsterdam - Greenpeace wil dat de Europese Unie nu zo snel mogelijk een algeheel verbod op het gebruik van Fipronil instelt. Greenpeace roept Staatssecretaris Dijksma van EZ op zich in Brussel sterk te maken voor een verbod en verwijst naar een aangenomen motie in de Tweede Kamer van die strekking.

In Nederland wordt Fipronil gebruikt in de teelt van kool, uien en prei en als zaadcoating in mais. Volgens de milieuorganisatie brengt de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA het insecticide Fipronil van producent BASF in verband met schadelijke effecten voor honingbijen en andere bestuivende insecten.

Eind vorige maand steunde een meerderheid van Europese landen al een tijdelijk verbod op het gebruik van drie andere bestrijdingsmiddelen uit de groep van neonicotinoïden. De Europese Commissie besloot vervolgens een deelverbod op deze drie middelen in te stellen.

Landbouwexpert Herman van Bekkem van Greenpeace noemt zo’n verbod een logisch vervolg op het aangetoonde schadelijke effect van het middel. “Europa  moet een daadkrachtig plan ontwikkelen voor de bescherming van bestuivende insecten en om te beginnen een totaalverbod op Fipronil instellen. Schadelijke bestrijdingsmiddelen hopen zich het afgelopen decennium op in ons milieu, dus tijdelijke, beperkte verboden zijn ontoereikend om de bijen te redden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.