Home

Nieuws 824 x bekeken 1 reactie

Glencore Xstrata verrast door Argentijnse boeren

Rotterdam - De landbouwdivisie van Glencore Xstrata, geleid vanuit Rotterdam, blikt terug op een matig eerste kwartaal. De onwil van Argentijnse boeren om soja te verkopen maakte dat het bedrijf 32.000 ton oliezaden verwerkte, 72 procent minder dan een jaar eerder. De agrariërs houden soja vast om zich in te dekken tegen waardedaling van de peso en eisen dat de regering exportheffingen verlaagt.

Normaliter hebben Argentijnse boeren in april circa 50 procent van de vorige oogst verkocht, maar nu ligt het percentage volgens de toonaangevende graanbeurs van havenstad Rosario duidelijk onder de 30 procent. Glencore Xstrata is niet als enige verrast; ook Bunge en Nidera maakten eerder bekend dat de Argentijnse situatie zakendoen lastig maakt.
De Argentijnse peso verliest waarde ten opzichte van de dollar, de munt van de wereldmarkt. De vier grote Argentijnse boerenorganisaties stellen dat de regering De Kirchner de export pas op gang kan brengen door exportheffingen op soja te verlagen. Voor de regering is de stokkende export een groot probleem, omdat het in 2001 failliet ging en sindsdien op kapitaalmarkten geen geld kan ophalen. Daarom zijn de inkomsten uit exportheffingen van groot belang.
De totale agrarische productie van het agriconcern nam door uitbreiding van arealen op jaarbasis wel 26 procent toe tot 1,64 miljoen ton. Hierbij is het overgenomen Canadese handelshuis Viterra in de cijfers inbegrepen. Slecht weer aan het einde van 2012 maakte dat Argentinië en Uruguay 35 procent minder rijst oogstten voor Glencore Xstrata. Het beursgenoteerde bedrijf maakt niet meer bekend hoe groot haar landbouwareaal is, maar twee jaar geleden betrof het nog 270.000 hectare in Zuid-Amerika en Australië.

 

Eén reactie

  • ed12345

    Wat zei je Wilhelminapolder 'n groot bedrijf maar ja die bestaat al honderd jaar Glencore Exstrata zal het zover niet brengen

Of registreer je om te kunnen reageren.