Home

Nieuws 553 x bekeken

Farm Bill: minder directe betalingen

Washington – Afschaffing van directe betalingen en fors snijden in de uitgifte van voedselbonnen, maar tegelijk boeren steunen wanneer productprijzen onder bepaalde niveaus komen. Het zijn de belangrijkste ingrediënten voor een voorstel voor nieuwe landbouwwetgeving in de Verenigde Staten, bekend als de Farm Bill.

De landbouwcommissie van het Huis van Afgevaardigden ging recent akkoord met een nieuwe Farm Bill voor de komende vijf jaar. Het budget: 500 miljard dollar, tientallen procenten minder dan in de lopende Farm Bill. De VS moet bezuinigen omdat de staatsschuld oploopt. De wetgeving moet nu nog door het hele Huis worden beoordeeld, waarna de Senaat nog akkoord moet gaan. Volgens het voorstel worden directe betalingen afgeschaft. Nu wordt nog jaarlijks 5 miljard dollar direct aan boeren overgemaakt vanwege productie in het verleden.
Een grote besparing ten opzichte van de huidige wetgeving ligt in het terugbrengen van budget voor het voedselbonnenprogramma voor mensen met lage inkomens. In de komende tien jaar zou volgens het voorstel 20,5 miljard dollar minder moeten worden besteed aan het programma, waar jaarlijks 45 miljoen Amerikanen gebruik van maken. Het programma is de laatste jaren sterk uitgebreid. In 2005 deden nog 25 miljoen mensen mee aan het programma.
Het voorstel voorziet in 9 miljard dollar extra subsidies voor gewasverzekeringen in de komende tien jaar. Bovendien staat in de wetgeving dat de staat boeren steunt wanneer gewasprijzen van soja en mais onder bepaalde minimumniveaus komen. Bij katoen en pinda’s hanteert de VS al een dergelijk systeem, wat leidde tot conflicten met Brazilië. Het land won diverse WTO-zaken en de VS betaalt nu jaarlijks tientallen miljoenen dollars aan Brazilië als schadevergoeding.
Volgens met name de Republikeinen gaat de Farm Bill qua bezuinigingen niet ver genoeg, terwijl de prijssteun bij lage prijzen zelfs kan leiden tot hogere uitgaven dan voorheen. De landbouwlobby is tegen grote bezuinigingen op de landbouw, zeker omdat andere programma's voor stimulering van een gezond voedingsprogramma wel jaarlijks worden uitgebreid. Bovendien heeft de regering Obama aangekondigd voedselhulp anders in te willen richten. Nu stuurt de VS voor een goed deel Amerikaanse landbouwproducten op, maar wat Obama betreft wordt voortaan geld overgemaakt, zodat landen met te weinig voedsel zo goedkoop mogelijk op de wereldmarkt kunnen inkopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.