Home

Nieuws 838 x bekeken

Duitse boeren kleine voedselverspillers

Berlijn - In de akker- en tuinbouw gaat in Duitsland relatief weinig voedsel verloren na de oogst, dat wil zeggen als gevolg van bederf in de periode tot de afzet aan de volgende schakel in de keten.

Dat blijkt uit een studie die het Duitse landbouwministerie heeft laten uitvoeren in het kader van de Europa-wijde campagne tegen voedselverspilling. In totaal zijn vier representatief geachte gewassen onderzocht. Uitgaande van de oogsten van de afgelopen drie jaar komt van de tarwe gemiddeld 3,3 procent (dat is jaarlijks 0,82 miljoen ton) niet in de handel. Bij de aardappelen gaat het om 5 procent ofwel 537.000 ton, bij consumptie-appels om 11 procent (98.000 ton) en bij peen om 4,2 procent (22.000 ton), zo concluderen de rapporteurs.

De verliezen kunnen volgens hen nog wel verder worden beperkt, zij het slechts met enkele procenten. Mogelijkheden voor verbetering zijn er bij de opslag en bij de oogst. Eerder werd door het landbouwministerie al gestudeerd op de verspilling in de handel en bij de consument. Met name in de handel belandt veel voedsel bij het afval.

Of registreer je om te kunnen reageren.