Home

Nieuws 527 x bekeken 7 reacties

Dijksma wil geen aanscherping beleid wildbeheer

Den Haag - PVV-Kamerlid Dion Graus wil dat het wild in natuurgebieden zoals de Oostvaardersplassen beter wordt verzorgd. Hij vraagt in een debat in de Tweede Kamer via drie moties om het naleven, controleren en sanctioneren van de zorgplicht voor natuurbeheerders bij het verzorgen van wild in afgesloten natuurgebieden te verbeteren.

Staatssecretaris Sharon Dijksma ziet niets in de voorstellen van Graus. Ze ontraadde alle moties van het PVV-Kamerlid. Ze wijst erop dat de natuurbeherende organisaties de Flora- en Faunawet al na leven, terwijl Graus in zijn motie de indruk wekt dat dit niet het geval is, omdat de dieren van honger sterven. Het voorstel van de politicus om de overheidssteun aan natuurbeherende organisaties te stoppen als ze het wild niet goed verzorgen, is volgens Dijksma in strijd met het beleid.

Graus vindt de werkwijze van Staatsbosbeheer, waarbij dieren de hongerdood sterven net zo erg als een boer die zijn vee zou verwaarlozen. Dijksma vindt dit geen goede vergelijking, omdat hierbij de suggestie gewekt zou worden dat het wild wordt ingezet voor dierlijke productie. Graus blijft het onbegrijpelijk vinden dat de sancties zo verschillend zijn. “Een boer mag, overigens terecht, niet één koe verwaarlozen en Staatsbosbeheer mag honderden dieren laten verhongeren. Dat kan toch niet?”, zei Graus.

Laatste reacties

 • Mozes

  Voor het eerst ben ik het met deze clown eens.

 • alco1

  Niet te gauw de bel luiden Mozes. Eerst afwachten hoe hij het één en ander wil bewerkstelligen. In de ganzen problematiek wordt er ook wel gezegd dat er teveel zijn, maar de oplossing blijft in nevelen.

 • minasblunders1

  Was het niet zo dat de beschaving van een land af te meten is naar hoe men met dieren omgaat? Dan is het in dit land niet best gesteld met die beschaving.

 • alco1

  Hallo minasblunders. Even gemist!

 • J@gertje

  En wat vindt de PvdD van de moties van Graus?

 • Romeijn

  Wild is wild omdat het niet verzorgd wordt. Voedselgebrek maakt dat minder jongen geboren worden, zodat ook minder wild hoeft te worden afgeschoten. Dat scheelt in deze tijd van extreme bezuinigingen een hoop extra kosten en nog veel meer lijden.

 • alco1

  Voedselgebrek zorgt er juist voor dat de vatbare soorten verdwijnen en dat de rovers steeds meer buiten hun territorium komen en overlast veroorzaken.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.