Home

Nieuws 1392 x bekeken 9 reacties

‘Boerennatuur mislukt’

Den Haag – Het agrarisch natuurbeheer is mislukt. In een advies aan staatssecretaris Sharon Dijksma stelt de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur dat het beleid drastisch om moet. Alleen agrarisch natuurbeheer dat daadwerkelijk bijdraagt aan natuurontwikkeling, moet nog ondersteund worden.

Dat meldt dagblad Trouw op basis van het advies, dat donderdagmiddag openbaar wordt gemaakt. Het geld dat de afgelopen decennia aan agrarisch natuurbeheer is uitgegeven (een miljard in 20 jaar), is zijn doel voorbij geschoten. In plaats van verbetering van de natuur, was er sprake van verarming en intensivering van de landbouw. Volgens Trouw stelt de raad dat het agrarisch natuurbeheer op een groot fiasco is uitgelopen.

Het advies sluit aan bij eerder wetenschappelijk onderzoek van Wageningen Universiteit, waaruit bleek dat agrarisch natuurbeheer alleen effectief is, als het gaat om grote eenheden in de nabijheid, van of aangesloten op bestaande natuurgebieden.

Het advies van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur zegt dat het beleid zich daarop moet toespitsen.

Laatste reacties

 • alco1

  Het artikel suggereerd alsof de boeren 1 miljard gekregen hebben. Dit geld ging echter naar natuur organisaties die baasje gingen spelen over boeren en de predators van weidevogels beschermden.

 • Marco22

  Tuurlijk is gewoon een ordinaire centen kwestie. Geld is veel beter besteed bij grote logge overhead hangende natuurorganisatie ( met het nadruk op organisatie). Zoek maar eens uit hoe zo'n Raad aan haar advies komt.

 • schoenmakers1

  als ik zie wat er met de gronden die beheerd worden door de natuurorganisatie is gebeurd denk ik dat het door de boeren nog niet zo slecht gedaan is

 • kleitokkers

  Ik denk dat de gereguleerde natuur organisatie's dit geld willen hebben. En dat het me bevreemd dat boeren wel op resultaat worden afgerekend, en natuur organisatie's niet.

 • zwarte raaf

  Bij mij gaat het beter, maar heb last van een vos (nesten) en een ooievaar wat betreft de kuikens. Afgelopen jaren minder Ha in een SAN overeenkomst omdat aantal percelen niet aan de regels voldoet ( geen 25 aan een blok) Maar juist daar heb ik veel nesten. Tellen dus niet mee in mijn resultaten. Waardoor het van achter een bureau lijkt alsof het slechter gaat terwijl niet zo is.
  Natuur is een machtsspelletje. Kom steeds dichter bij het moment om te stoppen met Weidevogelbeheer. Dat gezeik van die Natuurnarcisten.

 • abtje

  Als ze nu ook echt maar iets om de natuur gaven zouden ze van dat geld een heel stuk regenwoud gekocht hebbn en zo de natuur veel beter beschermd hebben. Voor een miljard had je een leuk stukje kunnen kopen.

 • Gerjo-Kompier1

  Ik zie het niet als mislukt. Maar er is wel grote tegenslag, omdat de regels makende partij de kool en de geit wil sparen. De overheid moet kiezen: Of weidevogels, of roofwild ! Beide gaat niet.

 • ghlegebeke

  wie wil contacht met mij zoeken ik doe al 18jaar mee
  aan de P.San tel 0529 458206 (over D.R ervaring)
  kom ik bij u op Bezoek.

 • Bison

  Intensief boeren en een GEZOND ecosystem op DEZELFDE grond gaat niet samen.
  Het is het een of het ander.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.