Home

Nieuws 4401 x bekeken 23 reacties

'Biomassa opstoken is zonde van het geld'

Amsterdam - Het meestoken van biomassa om vervuilende kolencentrales te verduurzamen is ouderwets en zonde van het geld. Dat zei directeur Maarten Hajer van het Planbureau voor de Leefomgeving zaterdag op BNR.

"Iedere euro die we daaraan besteden, besteden we niet aan het stimuleren van technologieën die we na 2030 nodig hebben", aldus Hajer. In 2030 moet Nederland volgens Europese afspraken minimaal 14 procent duurzame energie gebruiken. Maar "als we daar nu niet aan gaan werken, gaan we dat niet redden", denkt Hajer.

Hij pleit voor het bedenken van innovatieve technologieën om de CO2-uitstoot terug te brengen, zoals het veilig opslaan van CO2. "Daar ligt een kans voor Nederland, want je kunt zo'n technologie ook weer verkopen aan andere landen", meent Hajer. Ook moet veel meer worden ingezet op het besparen van energie.

Laatste reacties

 • koestal

  zo heeft het afval nog een nuttige functie en brengt ook nog geld op

 • info104

  Bijstoken is volgens Haijer niet duurzaam zegt hij , dat kan ik niet volgen want als je biomassa tot energie brengt, hoe je dat doet is altijd duurzaam, alleen je hebt dan een mengeling omdat je bv. aardgas en hout tegelijk verwerkt tot energie, en als je CO2 reductie wil bewerkstelligen moet je alle biomassa, mest ed. vergisten in een vergister dat geeft geen co2 uitstoot. Maar al dat gedoe over CO2 en zure regen , laten we ons maar meer zorgen gaan maken over de teruglopende bodemvruchtbaarheid , en hetgeen we van het land afhalen er ook weer op terug brengen zodat er genoeg kan groeien.

 • kauter

  Om aan biomassa te komen wordt vers kophout van bomen versnippert en zo opgestookt.
  Mensen met een houtkachel kunnen zo in onze streek moeilijk nog aan stookhout komen.
  Bij de biomassa centrale kost het energie om het natte hout te verstoken.
  Mensen met een houtkachel laten het hout eerst drogen.

  Wie is er nu duurzaam bezig?

 • gjcamps

  Als de temperatuur in Nederland wat stijgt hoeven we minder te stoken, planten zullen beter groeien, nog wat extra mest erbij en wat is het probleem?

 • minasblunders1

  Nou ehh....die mest zal het probleem wel zijn.

 • c.putten

  temperatuur daalt alleen maar,allemaal flauwe kulverhalen met die co2.

 • minasblunders1

  Daar hebben ze tegenwoordig ook een oplossing voor, Putten. Het laatste nieuws is dat door de opwarming van de aarde de temperatuur niet hoger, maar juist lager wordt. Want: door de opwarming van de aarde smelten de ijskappen en al dat koude water komt in de oceanen waardoor de temperatuur lager wordt!!!Tja, je moet wát om je baantje veilig te stellen nietwaar?

 • agratax2

  Er is geen voorstander van bio massa verbranding die zich afvraagt, wat het aan CO2 uitstoot kost om de bio massa te versnipperen te persen en te vervoeren. Nee het enige wat hier geldt is de Zwavel uitstoot van vieze steenkool die hiermee onder de wettelijk toegestane waarde komt. Hiermee is het bio massa verhaal mee goed gepraat.

 • kleitokkers

  De enige reden dat men biomassa mee stookt is SUBSIDIE. En kunt het daarna verkopen als groene stroom. Dit loopt enorm in de papieren en heel heel lucratief
  voor de nuons. en essenten van nederland.

 • aqwzsx12

  allemaal bullshit, ik herhaal: allemaal bullshit!

  we zijn met teveel op moeder aarde en daar zal aangewerkt worden...
  de indiers en begalen hebben evenveel recht op airco, tandpasta en veel proper water, net als wij, maar voor allemaal, hmm

  ondertussen, is alles wat met subsidies te maken heeft gewoon verkeerd bezig: afschaffen, die boel en broek ophouden

 • agratax2

  kleitokkers. Je hebt het mis wat betreft Subsidie op verstoekn van bio massa door centrales. de enige reden is 'door hout toe te voegen kan het zwavel gehalte in de rook tot wettelijk niveau worden terug gebracht ondanks het feit dat er zeer Zwavelhoudende steenkool wordt verstookt, het geen een groot financieel voordeel oplevert t.o.v. zwavelarme steenkool.

 • gjcamps

  In Engelse centrales worden houtpellets bijgestookt om emmissiewaardes te verbeter maar ook om zo 20 % van de stroom als groen te kunnen verkopen, dus toch subsidies..

 • info104

  Wat zitten jullie toch over die zwavel uitstoot in , weet je wel dat we als boer te weinig zwavel uit de lucht op de gewassen krijgen en nu zelfs zwavel moeten strooien om de gewasgroei te optimaliseren, te veel is niet goed maar te weinig ook niet. We maken de lucht nu te schoon. Uit analyse is gebleken dat er op maisgronden een zwavelbemesting moet worden gedaan voor aanvulling van de bemesting.En die temperatuur, we hebben de laatste 40 jaar nog niet zo'n lage dagtemperatuur gehad als nu. Je moet je niet laten lijden door profeten die brood eten en steeds de algemene opinie proberen van alles wijs te maken. Probeer eens goed na te denken en nog eens nadenken en dan je denkwijze te profileren dan schrijf je mischien iets zinnigs

 • info104

  Wat zitten jullie toch over die zwavel uitstoot in , weet je wel dat we als boer te weinig zwavel uit de lucht op de gewassen krijgen en nu zelfs zwavel moeten strooien om de gewasgroei te optimaliseren, te veel is niet goed maar te weinig ook niet. We maken de lucht nu te schoon. Uit analyse is gebleken dat er op maisgronden een zwavelbemesting moet worden gedaan voor aanvulling van de bemesting.En die temperatuur, we hebben de laatste 40 jaar nog niet zo'n lage dagtemperatuur gehad als nu. Je moet je niet laten lijden door profeten die brood eten en steeds de algemene opinie proberen van alles wijs te maken. Probeer eens goed na te denken en nog eens nadenken en dan je denkwijze te profileren dan schrijf je mischien iets zinnigs

 • kleitokkers

  Dankzij dei subsidie's kan een kolencentrale de kostprijs onder de 5 ct per kg krijgen. En ook worden de steenkolen momenteel gedumpt. conclusie het kleine beetje subsidie dat er naar zonnepanelen en windenergie e.d. gaat, stelt in verhouding geen ruk voor tegenover de de subsidie's die de nuons en de essents krijgen. Bovendien gaat al dat geld ook nederland weer uit naar hun moedermaatschappijen.

 • Romeijn

  @info104
  Tuurlijk: wat meer zwaveldioxide en ammoniak in de lucht voor de landbouw levert Nederland meer op dan het aan schade aan historische boerderijen, kerken en andere monumenten kost. Wat vaker dakpannen en zandstenen ornamenten vernieuwen, houtwerk schilderen, loodslabben en zinken dakgoten vervangen, voegen bijwerken en landbouwwerktuigen goed in de lak houden levert bovendien zinnige werkgelegenheid op. De houtproductie van bossen op verdrogingsgevoelige gronden zal ook wat minder worden door extra droogtestress, maar de bosbouw in Nederland is toch al niet rendabel...

 • Bison

  In China maken ze zich niet zo naar over de emmisie van vuile steenkool stoken.
  Daar word naar het schijnt elke maand een nieuwe powerplant erbij gebouwt die steenkool verstookt.

  En die Hollandertjes zich maar naar maken.lol

 • agratax2

  info 104. Dat de landbouw behoefte heeft aan Zwavel is mij wel bekend en dat dat vroeger via 'zure regen' op het land kwam weet ik ook. Helaas hebben de overheden in hun wijsheid een wettelijke grens aan S uitstoot gesteld om 'zure' regen te voorkomen. Dus zoeken de steenkool gebruikers naar wegen om toch goedkope kolen te stoken en tevens de Zwavel uitstoot te reduceren tot het vereiste niveau. Vandaar hout briketten. Schade van ziure regen is meer dan oude gebouwen. Kijk in de driehoek Duitsland, Polen, Tsjechië en zult zien dat er hele bossen dood zijn gegaan aan de uitstoot van Bruinkool centrales.

 • gjcamps

  Info 104, als je mais een zwavel tekort heeft kun je gratis spuiwater laten uitrijden. Heb je tevens wat extra N erbij wat ook goed is. Qua bemesting is er in NL geen excuus om de lucht te vervuilen, elk gewas en elk perceel heeft eigen behoeftes.

 • FryskHynder

  Biomassa moet decentraal en dicht bij de behoefte gebruikt worden.
  CO2 uitstoot van steenkool centrales moet opgevangen worden. Steenkool is en blijft toch de komende 50 jaar, zoniet langer. Er is teveel van op de aarde, net zoals wij de consumenten van elke vorm van energie.
  Biomassa technologie kan alleen doorontwikkeld worden bij beschikbaarheid. Indien de steenkolen centrales de markt afromen naar pellets en afvalhout, dan geen ruimte voor onafhankelijke ontwikkelingen.
  Daarbij: htt vochtige rookgas van natte houtchips kan bijna volledig teruggewonnen worden d.m.v. een rookgascondenser.
  Groeten uit groen Letland!

 • jan10

  Kan iemand mij vertellen wat het nadeel is van CO2 ?
  Volgens mij groeit het er alleen maar beter van .De hoeveelheid CO2 op de wereld is altijd gelijk ,nl. het zit in de lucht ,in biomassa of in de grond (olie,kolen,e.d.).
  Olie en kolen zijn m.i. ook ontstaan in een tijd dat CO2 in de lucht vele malen hoger was dan nu .Nu we olie en kolen weer opstoken komt de CO2 weer trug in de lucht. Niks mis mee lijkt mij zo. Dit heet gewoon kringloop!

 • bankivahoen

  Er is geen nadeel jan10 @ . Het was zelfs beter als het gehalte in de lucht rond de 1000 ppm lag , wat betekent dat er veel meer plantengroei op aarde is ,dus veel meer opbrengsten wat nodig is om de almaar stijgende populatie mensen te kunnen blijven voeden.
  Overheden willen er alles aan doen om de mens bang te maken zodat men ze weer via allerlei heffingen van de zuur verdiende centen af kan helpen . Na de CO2 komt er vast weer een ander doemscenario !

 • jan10

  Bankivahoen,Zo simpel is het ook in mijn ogen!!

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.