Home

Nieuws 828 x bekeken

ADM ziet winst meer dan verwacht dalen

Decatur – Archer Daniels Midland (ADM) is het afgelopen kwartaal harder geraakt door effecten van de langdurige droogte in de VS vorig jaar dan analisten hadden verwacht.

De winst kwam uit op 269 miljoen dollar (204,4 miljoen euro), 33 procent minder dan een jaar eerder. Het handelshuis in agrarische grondstoffen hangt bovendien een boete van 25 miljoen dollar boven het hoofd vanwege omkoping van officials vóór 2008.
Het betreft omkoping van buitenlandse ambtenaren. Analisten rekenden gemiddeld op een 10 procent hogere winst. Een daling werd al wel verwacht, want ook concurrenten Cargill en Bunge hadden last van de droogte die het Middenwesten in de zomer van 2012 teisterde. De droogte maakte dat eenvoudigweg minder graan beschikbaar kwam voor de wereldhandel, precies waar ADM het meeste geld verdiend.
De kleine maisoogst had ook een effect op marges met andere producten zoals koolzaad en zonnebloemzaad. Schepen moesten soms niet helemaal gevuld de havens verlaten naar exportbestemmingen, waardoor de kosten per ton is opgelopen. ADM leed onder logistieke problemen in Brazilië, waar havenarbeiders staakten en een omgevallen megakraan een haven deels blokkeerde. Bovendien had Brazilië even hiervoor een enorme oogst binnengehaald, waar de logistiek niet op is toegerust.
De omzet van het bedrijf uit Illinois steeg nog wel 2,7 procent tot 21,7 miljard dollar (16,5 miljard euro). Bestuursvoorzitter Patricia Woertz zei dat het kwartaal “zoals verwacht werd, uitdagend was”. Woertz stelt dat ADM door zijn enorme omvang en wereldwijde aanwezigheid in elk geval beter in staat zou moeten zijn extreme veranderingen in handelsomstandigheden op te vangen dan kleinere spelers.
ADM is echter meer dan de concurrentie afhankelijk van de Amerikaanse markt. De onderneming wil daarom voor 3,1 miljard dollar het Australische graanconcern GrainCorp overnemen. GrainCorp heeft een sterke positie met graan in China, een groeiende exportmarkt waar ADM nu vooral een sterke positie heeft met soja.
ADM zag de brutowinst met biodiesel toenemen door een “bescheiden herstel” in de vraag in Amerika. De brutowinst met bio-ethanol verdubbelde tot 77 miljoen dollar (58,5 miljoen euro).

Of registreer je om te kunnen reageren.