Home

Nieuws 505 x bekeken 1 reactie

Zorgboer goed voor dementerende oudere

Bilthoven - Zorgboerderijen kunnen er aan bijdragen dat patiënten met dementie langer thuis kunnen blijven wonen. Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het RIVM constateert dat gemeenten nog te weinig kennis hebben van zorgboerderijen.

Volgens schattingen zijn in Nederland 250.000 mensen met dementie. Voor met name mannen zou de opvang op zorgboerderijen passen. Mannen hebben plezier aan activiteiten in de stal, tuinieren of het verzorgen van de dieren. Daar hebben ze meer plezier aan dan activiteiten in de reguliere dagopvang, waarbij activiteiten binnen worden georganiseerd en er minder ruimte is voor beweging.

Er zijn aanwijzingen dat dagopvang op boerderijen goed is voor de fysieke gesteldheid van mensen met dementie.  Verblijf op de zorgboerderij bevordert de eetlust.

Van de duizend Nederlandse zorgboerderijen staan er ongeveer 160 open voor dementerenden. Maar gemeenten weten daar nog niet veel van, mede omdat de zorgboerderijen zich onvoldoende laten zien bij de gemeenten. "Zorgboeren zijn minder dan andere zorgaanbieders gewend om zichzelf met kracht te positioneren", aldus het RIVM.

Het RIVM doet vervolgonderzoek naar dagopvang op zorgboerderijen.

Eén reactie

  • koestal

    goed initatief

Of registreer je om te kunnen reageren.