Home

Nieuws 2543 x bekeken 17 reacties

Thieme tegen ‘laboratoriumstallen’

Den Haag – Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren wil dat staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) maatregelen neemt tegen de trend dat er steeds meer SPF-bedrijven komen.

Op deze Specific Pathogene Free-bedrijven worden extra hygiënemaatregelen genomen, waarmee veehouders proberen specifieke ziektekiemen zoals bijvoorbeeld PRRS, mycoplasma, schurft of snuffelziekte buiten de deur proberen te houden. Hierdoor hebben de bedrijven een hogere gezondheidsstatus. Thieme vindt deze managementmaatregelen een ongewenste manier om het antibioticagebruik te verlagen. Thieme spreekt van laboratoriumstallen. Ze roept Dijksma op deze trend van laboratoriumstallen te stoppen, omdat dit volgens haar niet de weg is die Nederland op moet gaan.

Thieme probeerde tijdens het debat in de Tweede Kamer steun te krijgen voor haar strijd tegen SPF-bedrijven. PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken wilde zich nog niet direct achter Thieme scharen. “Maar u kent onze zorg over megastallen. Ik schrok ervan toen ik over de SPF-bedrijven hoorde. Dit is niet mijn manier van dieren houden. Elk dier helemaal opgesloten in een stal is niet onze wens”, aldus Van Dekken. SP-Kamerlid Henk van Gerven steunt Thieme wel. Hij is bezorgd over de gevolgen van de steeds strengere eisen voor het veehouderijsysteem. Van Gerven vindt dat de problematiek op een heel andere manier moet worden aangepakt dan de huidige weg. “Dieren moeten niet worden opgesloten in stallen”, vindt Van Gerven.

D66-Kamerlid Gerard Schouw reageert dat een steriele vorm van veehouderij niet zijn voorkeur heeft. De staatssecretaris wil de SPF-bedrijven niet aanpakken. “Die bedrijven werken aan minder antibioticagebruik en minder dierziekten. Als we dit gaan aanpakken, bijten we onszelf in de staart.”

Laatste reacties

 • Hogman1

  Hoeveel van die hersenloze malloten zitten er daar in die tweede kamer??

 • bankivahoen

  Wie is Thieme ? Die neemt toch niemand serieus!

 • gjcamps

  Hallo hogman1 , ik dacht 6 zitten er

 • ohzo

  blijkbaar weer eens niet gehinderd door enige vorm van kennis.

 • PatrickLimburg

  Het wordt tijd dat Nederland STF wordt! Specific Thieme Free

 • agratax2

  Is Thieme eigenlijk wel eens voor iets, wat ze niet zelf heeft bedacht? Dit item zl weer hoog oplopende discussies geven in Den Haag omdat de angst voor stemmen verlies bij de meer gevestigde orde constant hoogtij viert.

 • BW

  Ik vraag me al langer af of de landbouw zowiezo wel iets goed kan doen in de ogen van al die milieu en diervriendelijke partijen. Waar ze wel verstand van hebben weet ik niet, maar geen verstand hebben ze van landbouw. Als je er geen verstand van hebt, dan moet je niet praten maar luisteren!!

 • joannes

  Zo blijkt maar weer dat door één vraag op een bepaalde manier te stellen héél veel Nederlanders en vooral Kamerleden niet meer weten hoe ze moeten balanceren tussen economie, veiligheid en ethiek. Petje af voor de manier waarop Thieme in staat is de gewetens en meningen van de Kamerleden te splijten. Het probleem is dat ze met deze schijnbaar logische extrapolatie van een hygiënische stal naar een kiemvrij laberatorium het voorstellingsvermogen van de onschuldige burgers arresteert en op de schop neemt met haar tactiek. Wanneer nu die volks vertegenwoordiger/representant én zijn eigen voorstellings vermogen én dat van de burger moet ijken direct op kamervragen, creëert ze direct een gewetenschaos waar de leken zonder enige kennis naar de veilige autonomie van de natuur en het dier kiezen in hun gedachten en herinneringen. En dat terwijl de boer als specialist met allerlei technieken het leven zoveel mogelijk wil beschermen en voorspoedig wil laten groeien zonder frustraties en ziekten. Het gaat haar om chaos in de maatschappij en in het geweten. Vooral de representanten moeten zich beter voorbereiden op dit soort stellingen en vragen zodat ze de niet geleid gaan worden door de PvdD met hun chaos taktieken. Want de reacties zijn wéér verdeeld en chaotisch destructief!

 • Mozes

  Wanneer zal eindelijk eens een keer onderkent worden dat Thieme uit is op vernietiging van de veehouderij. Een discussie aangaan is zinloos. Ze is immers niet geïnteresseerd in diervriendelijkheid of gezondheid van de veehouderij. Alleen in de vernietiging ervan.

 • ...............

  @hogman #1

  precies 150 stuks

 • W Geverink

  Als er een kinderdagverblijf zou bestaan waarvan de kinderen geen snotneuzen, hoesjes zere keel of griep mee kunnen nemen naar huis omdat het er niet is, zal zo'n verblijf denk ik een flinke wachtlijst hebben. Ook Marrianne zal zorgen dat haar kind in dat kinderdagverblijf is onder gebracht tijdens de uren dat ze in de tweede kamer aan het strijden is voor kinderdagverblijven waar kinderen gewoon ouderwets ziek zwak en misselijk mogen zijn.

 • Zippie

  Ik denk dat de tijd rijp is dat agro ondernemend Nederland in overweging gaat nemen om een anti Thieme partij te gaan oprichten.
  En dan met een rationele gedachtengang, verweer gaat voeren tegen deze onzinnige politiek. Ik ben er van overtuigd dat hier veel meer zetels mee te halen zijn als de anderhalve zetel die de dierenpartij.

 • Frans Smit

  Kom nou, mensen. Het is goed om eens erover na te denken hoever je moet gaan met alles buiten te sluiten. Dan kweek je kasplantjes. Eén zuchtje en je hebt alles ziek. En dat zuchtje komt er echt wel een keer.
  Bij mensen keert het al te hygiënisch zijn zich nu al tegen henzelf. De enorme stijging van allergieën wordt daardoor verklaard.

 • joannes

  Frans heeft in de gaten dat wanneer je de andere kant van het argument verdedigt je ook mee kan praten! Het gaat om de prijs waarvoor de consument varkensvlees wil kopen Frans. De boer verzorgt het varken zo goed dat het met minimale frustratie en groeivertraging geproduceerd kan worden.

 • W Geverink

  Dus een ziekte als aujesky mag wel uitgeroeid worden maar als een individuele boer korte metten wil maken de kostbare ziektes die zijn varkensstapel plagen en de winst opeten mag dat weer niet.

 • Frenske

  Het is jammer dat de gemiddelde consument niet weet wat de werkelijke prijs van vleesproducten is.Via een omweg betalen ze toch een hoge prijs,landbouw subsidies,hogere ziektekosten,en uitbraken van dierziektes zijn daar al een voorbeeld van.

 • anton1937

  SPF bedrijven,zijn bedrijven van de toekomst,die wil Thieme (Partij v/d dieren)niet,bovendien snapt zij nog eens waar het overgaat,omdat zij géén kennisniveau heeft van de veehouderij. SPF bedrijven zijn er al meer dan 20 jaar,het is het houden van bacterievrije dieren,zonder gebruik te maken van antibiotica.Van Gerwen (SP) zou beter moeten weten als arts,maar die is ook het spoor kwijt,alleen onrust zaaien is zijn hobby.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.