Home

Nieuws 1996 x bekeken

Syngenta vreest strop van 58 miljoen

Bazel – Syngenta heeft het afgelopen kwartaal 4,6 miljard dollar (3,5 miljard euro) omzet geboekt, 6 procent meer dan een jaar eerder.

Prijzen stegen licht maar de groei is vooral gevolg van een hoger verkocht volume. Topman Mike Mack denkt dat een gedeeltelijk verbod op aanwending van neonicotinoïden het bedrijf circa 58 miljoen euro kan kosten, wat op de totale omzet volgens Mack beperkt is.

Syngenta en concurrent Bayer CropScience trekken samen op tegen een verbod op het voor bijen giftige beschermingsmiddel, dat direct op zaad wordt aangebracht zodat boeren minder hoeven te spuiten. Voor het milieu en de financiën van agrariërs zou het volgens Mack onwenselijk zijn terug te keren naar andere gewasbeschermingsmiddelen. Het verbod is voorgesteld door de Europese Commissie maar nog niet aangenomen.
De Zwitserse producent van zaad en gewasbeschermingsmiddelen meldt sterke verkopen in Zuidoost-Europa en Frankrijk, waar nieuwe fungiciden op de markt zijn gebracht en herbiciden voor tarwe en mais goed verkopen. In Noord-Europa en Italië leidt koud, nat weer tot een latere start van het seizoen. In Latijns-Amerika groeide de afzet van fungiciden 30 procent terwijl insectenplagen leidde tot meer verkopen van insecticiden.
Syngenta zette in het kwartaal omgerekend 2,4 miljard euro om met gewasbeschermingsmiddelen. Dat is 9 procent meer dan een jaar eerder. In Europa steeg de omzet met een gelijk percentage tot 972 miljoen euro, met name door toegenomen verkopen in Oost-Europese markten zoals Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne. De omzet met zaaigoed steeg 5 procent tot 984 miljoen euro, waarvan driekwart in Europa is gerealiseerd.
Mack denkt dat de impact van wisselkoersen en chemische grondstoffen in de komende maanden vrij neutraal zal zijn. Het verlagen van kosten moet compenseren voor lagere inkomsten uit licenties en hogere productiekosten voor zaaigoed.

Of registreer je om te kunnen reageren.