Home

Nieuws 1863 x bekeken 14 reacties

Speculanten somber over prijzen agrarische grondstoffen

Chicago – Speculanten zijn pessimistisch over de prijzen van agrarische grondstoffen. Zij hebben hun netto long posities op de termijnmarkten de VS afgebouwd tot het laagste niveau in 4 jaar.

Bij een long positie verwachten speculanten een prijsstijging, bij een short positie een prijsdaling.

Uit berekeningen van analistensite Agrimoney blijkt dat het aantal netto long posities vorige week was gedaald naar 60.000 contracten. De berekening is gebaseerd op cijfers van de Amerikaanse beurstoezichthouder CFTC van dertien agrarische grondstoffen.

Volgens Agrimoney verwachten speculanten dat de Amerikaanse akkerbouwers dit jaar veel meer mais en sojabonen zaaien dan vorig jaar. Bovendien oogsten de Zuid-Amerikaanse landen momenteel veel mais en sojabonen. Daardoor worden de gekrompen voorraden in de wereld weer aangevuld. Bovendien zijn er tegenvallende economische berichten. De economische groei in China valt tegen. Consumenten in de VS kopen minder in de supermarkten.

Marktanalisten van de Bank of America Merrill Lynch bevestigen de conclusies van Agrimoney. De bank heeft een onderzoek gedaan onder fondsmanagers. Die verwachten een prijsdruk bij alle grondstoffen en energie omdat de wereldeconomie maar niet wil herstellen. In maart dacht nog 61 procent van de fondsmanagers dat de economie snel gaat herstellen. In het laatste onderzoek van Merrill Lynch is dat gedaald naar 49 procent. Er zijn niet alleen zorgen over de wereldeconomie en de eurocrisis. Ook de spanning die Noord-Korea veroorzaakt maakt speculanten somber over de prijsverwachtingen voor grondstoffen.

Toch verbazen andere analisten zich over de terughoudendheid van investeerders in de agrarische termijnmarkten. Het voorjaar is koud begonnen op het noordelijk halfrond van Canada tot aan Oekraïne aan toe. Het groeiseizoen begint daardoor laat en dat drukt de opbrengsten.

Laatste reacties

 • agropak

  Ach en als ik dan lees hoeveel miljarden deze boeven aan de grondstoffen verdienen heb ik geen medelijden denk eerder dat soort verhalen in de wereld geslingerd wordt om nog meer te verdienen

 • ...............

  mee eens

 • koestal

  heel erg mee eens

 • joannes

  En waar baseer je die aannames op @agropak? Van horen zeggen of weet je hoe het mechanisme werkt? Die boeren verkopen maar wat graag hun vers ingezaaide corn http://data.cnbc.com/quotes/%40C.1/tab/2 want anders hadden ze niet te veel verkocht verleden jaar july waardoor ze hun tekorten, op hun reeds verkochte corn, duur terug moesten kopen ivm leververplichtingen. De prijzen dalen nu omdat men dit seizoen voorzichter is, en, op de hoop van een hogere prijs, meer inzaaid.

 • denker123

  Het is nu wel duidelijk alleen met een dreigend tekort in een markt met kleine voorraden,zoals vorig jaar met de droogte in Amerika en een paar jaar geleden in Rusland,Ook door de te sterke toename van de teelt voor biobrandstoffen in te korte tijd,kunnen speculanten massa's geld verdienen met mais,tarwe en soyabonen.Nu met een dreigend overschot zijn ze weg als hazen.Met de melkmarkt is het anders ondanks de droogte in Nieuw-Zeeland stijgd de CMC klas 3 melkprijs in Chicago nouwelijks, er is blijkbaar nog melk genoeg omdat de speculanten niet reageren.

 • agropak

  @joannes, laat ik je het volgende vertellen, ik loop al heel wat jaartjes mee in dit wereldtje en weet redelijk hoe het spel gespeeld wordt en niet van ' horen zeggen' ik wouwel niet graag iemand na

 • agropak

  @joannes,met je opmerking, dat boeren volgens jou maar wat graag hun pas gezaaide corn verkopen, geef je aan dat je niet weet wat er in de wereld speelt. Boeren verkopen NIET GRAAG maar MOETEN vaak vroeg verkopen om hun cashflow veilig te stellen en of onder druk van de banken. Trouwens jou verwijzing naar cnbc is vandaag alweer achter haald. Prijzen gingen vandaag weer omhoog

 • joannes

  Precies @agropak, het is een financierings instrument voor boeren waarmee ze de broodnodige cash verkrijgen voordat de oogst binnen is en daarvoor verkopen ze prijsrisico in ruil voor leveringsrisico. Ik snap niet dat je daarmee de speculanten de schuld voor prijsstijgingen geeft als dat weet. Het zijn de problemen met leveringsrisico´s die de prijs doen stijgen. Niemand betaald graag te veel en men doet dat alleen als het Noodzakelijk is. Diegene die moeten kopen en de prijzen in een schaarse markt opdrijven zijn diegene die teveel risico genomen hebben, en dat zijn degene die Moeten leveren in dit geval. Anderom zou de prijs dalen met overschotten op de markt die de prijzen drukken en die Prijsrisico nemers met waardeloze contracten laat zitten. En dan over die broodnodige cash: zonder financiering zou er minder geplant worden met daarmee minder opbrengsten en lagere (boeren) rendementen. Waarom zouden die boeren anders financieren? Dat ze samen te veel produceren om de benodigde prijzen te handhaven is een collectieve dwaling waar bijna alle boeren aan lijden. Denk aan onze Koeboeren en Varkenshouders.

 • agropak

  @joannes, kan het mis hebben maar of je werkt voor een speculant cq bank of je snapt het niet. Speculanten bespelen de markt en daar is de boer de dupe van omdat hij MOET verkopen om aan zijn verplichtingen aan de banken te voldoen. Als er nu eens normale prijzen betaald zouden worden, ipv uitgeknepen worden door banken/handelaren en ander geboefte zouden boeren minder afhankelijk zijn en daar door weer controle over hun eigen produkt hebben ipv aan de tit van bank etc. Te moeten hangen. Het zelfde verhaal zie je in de aardappel verwerking. Veel boeren hebben een kontrakt met een verwerker nodig om credit van de bank te krijgen, geen contract, geen krediet zo dekt het ene geboefte de andere.

 • joannes

  Beste @agropak oogstkrediet is al vele jaren en het is een financierings instrument voor de landbouw. Maar je gaat me toch niet vertellen, dat krediet nemen om vervolgens gezamenlijk te veel te produceren een probleem van speculanten is die die oogstkredieten financieren. Te veel produceren omdat alle boeren met elkaar klagen over te lage prijzen. Wanneer er dan een plotselinge prijsstijging is veroorzaakt nb door een natuur fenomeen en het leverings risico in gevaar komt is dat geen speculanten, prijsrisiconemers,probleem maar een natuurfenomeen. Kortom denk na over het mechanisme en je kan er mogelijk je voordeel mee doen wanneer de prijzen de kostprijs ruim overstijgen en reserveer voor een groter areaal zodat je niet voor hoeft te financieren. De natuur blijft gelukkig grillig!

 • agropak

  @joannes, speculanten doen NIET aan oogstkredieten, hun taak is om in te kopen op een laag prijs nivo en te verkopen op een hoger prijs nivo. Banken doen aan oogstkredieten, en zetten hiermee de boeren onder druk
  Daarom praten speculanten de prijs omlaag. Als voorbeeld china is een grote koper van soya, ze hebben de laaste tijd een paar keer een order geanuleerd waardoor de prijs naar beneden ging om daarna weer bij te kopen.

 • joannes

  @agropak, die banken die die oogstkredieten verlenen, bundelen de waarde en vangen daar weer via futures, termijn contracten, financiering voor van prijsrisico nemers die inderdaad kopen wanneer de prijs laag is, en verkopen wanneer de prijs hoog is. Maar wat mij opvalt is dat deze Prijsrisiko nemers een beter besef hebben van de prijsdynamiek dan de betrokken boeren want die blijven financieren, ongeacht hun marge. Het ligt natuurlijk wat complexer bij boeren met financieringen voor de oogst én vaak voor de vaste kosten met langere termijnen maar toch; Te veel (nb gefinancierde) productiecapaciteit leidt tot lagere prijzen die abrubt verstoort kunnen worden met prijs stijgingen wanneer zich iets onverwacht voor doet, zoals een natuurramp of een gefingeerde Chineese kopersstaking. De basis voor de te lage prijzen ligt in te veel productie die ook nog eens gefinancierd wordt. Een dubbel risico voor de Boer/Landbouwer waar hij zich beter van bewust zou moeten zijn om er niet het slachtoffer van te worden.

 • agropak

  @joannes, leuk theoretische verhalen, makkelijk als je achter je buro in een luie stoel zit en om vijf uur naar huis gaat in je lease auto. Praktijk is ietsje anders, ten eerste wat is over produktie? Er worden al jaren geen produkten meer door gedraaid, een gedeelte van de wereld bevolking heeft nog steeds voedsel tekort. Het woord overproductie word gebruikt om de prijs te drukken, is niet gebaseerd op realiteit. Een ander punt is minder planten/zaaien als dat inderdaad wereld wijd te realiseren zou zijn zou dat eindelijk eens een schokgolf veroorzaken, en consumenten met de neus op de feiten drukken. Helaas is dat niet te realiseren omdat je met duizenden producers temaken hebt.

 • agropak

  Ook heb je temaken met en dan spreek ik over wereldwijd, met wisselende weersomstandigheden die grote invloed op de plaatselijke opbrengst hebben. Je zou in land A kunnen afspreken om 5 % minder te poten/zaaien. Laat nu net in land A in dat jaar slechte groei omstandigheden zijn, dan helpt het de boeren in land A nog niet, die worden alleen maar harder in de problemen gebracht omdat in een ander land de opbrengst door goede weersomstandigheden juist hoger uit pakt. Tegenwoordig worden producten over en weer gesleept. Wij zelf telen aardappelen en ben gelukkig niet verbonden aan de verwerkende industrie, of aan de bankboeven, oogst kredieten hebben we gelukkig niet nodig. Dus kan ik over mijn eigen oogst beschikken en verkopen wanneer ik dat wil,zonder het boeventuig van banken op mijn nek te hebben

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.