Home

Nieuws 4963 x bekeken 14 reacties

RvS vernietigt vergunning Nieuw Gemengd Bedrijf

Den Haag - De afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (RvS) heeft de vergunning voor de bouw van het Nieuw Gemengd Bedrijf (NGB) in Grubbenvorst vernietigd. De reden is een vormfout.

Het Nieuw Gemengd Bedrijf omvat de bouw van een varkensbedrijf van 35.000 dieren en 1,1 miljoen vleeskuikens. De provincie Limburg die de vergunning voor de bouw had verleend, heeft de bevolking volgens de RvS onvoldoende geïnformeerd. Volgens de Algemene Wet Bestuursrecht moet het bestuursorgaan in de plaatselijke nieuws- of huis-aan-huisbladen bekendmaken dat de stukken die met een ontwerpbesluit hebben te maken ter inzage liggen. Op dat punt ging de provincie in de fout, aldus de RvS.

De provincie deed haar bekendmaking in de editie Venray/Horst aan de Maas van het blad de Trompetter. Die editie wordt echter niet verspreid in Grubbenvorst, de plaats waar het Nieuw Gemengd Bedrijf wordt gebouwd. "Hierdoor werden inwoners van Grubbenvorst die mogelijk zienswijzen hadden willen indienen tegen de bouw van het NGB niet bereikt", aldus de RvS. De RvS stelt daarom de stichting Wakker Dier, de Vereniging Behoud de Parel en enkele individuele bezwaarmakers tegen de verleende vergunning in het gelijk en vernietigt de verleende vergunning.

De provincie Limburg beraadt zich nog op de uitspraak, zo geeft een woordvoerder namens de provincie aan. "We zijn overvallen door deze zeer formele uitspraak", aldus de woordvoerder. Hij wijst er op dat de RvS een heleboel zaken vanwege dit soort vormfouten heeft afgewezen. "We zijn niet uniek in deze fout. We nemen even de tijd om te kijken wat ons te doen staat. Daar hebben we zes weken de tijd voor."

Ruud Pothoven, de projectbegeleider van projectbureau Knowhouse voor het Nieuw Gemengd Bedrijf is teleurgesteld over de uitspraak. "Het is vervelend en kost ons en onze tegenstanders veel tijd en geld. We hebben hier totaal geen vat op. Het is een vormfout van de provincie. We hebben nog steeds geen inhoudelijke toetsing van de plannen gehad van de Raad van State. We zijn nu als het ware gewoon teruggezet in tijd. De hele procedure zal waarschijnlijk opnieuw beginnen, terwijl iedere belanghebbende destijds echt wel wist wat er speelde. Niemand heeft zijn kans gemist."

Laatste reacties

 • abtje

  De provincie maakt WEER een fout en lijd er niks van. De ondernemer is de dupe. Zucht, wat een land...

 • joannes

  Krokkedille tranen! Ik vindt dit gerechtigheid voor een bedrijf wat als een olifant in een stadspark gepland is. Laat ze naar Oost Duitsland of de US gaan met zo´n monster die de gehele markt op zijn kop gaat zetten. Het zou natuurlijk de eerste moeten worden van een stel volgers met een groot aantal wijkers. Alsof er niet genoeg geproduceerd wordt met de huidige bedrijven in Nederland. Het landschap en de boeren gemeenschap hebben er baat bij dat die Raad van State zijn poot stijf houdt en het van de neutrale kant gaat zien. In Limburg, met die van Rey, is het te veel een ons kent ons! En het zelfde voor die lobbyclub van Knowhouse.

 • fjam

  @joannes sluit me helemaal bij je aan , maar ken je goed rekenen? dan reken er maar niet op dat ze hun tegenhouden.

 • fjam

  @ abtje bent zeker een koeiboer ofzo zonder direct belang,denk toch eens na wat je zegt ...de ondernemer....man o man.deze bouwer is nu types een gevalletje mega mongo waar we hier in dit landje niet op zitten te wachten.is toch geen ondernemer meer!!!

 • abtje

  @fjam, wat die vergunning aanvrager is of wat die aanvraagt en hoe je er zelf tegenoverstaat heb ik het helemaal niet over.
  Het gaat mij er puur en alleen om dat er een vergunning verleent is en nu door WEER een fout van de provincie er weer opnieuw begonnen kan worden.
  Dat klopt voor geen kant, daar is iedereen, behalve de provincie weer de dupe van.
  Of je voor of tegen bent heb ik geen woord over vuil gemaakt, het is groot, nou en ? Is dat tegen de wet? Dat wij het niet wenselijk vinden is een ander verhaal.

 • fjam

  @abtje wat die vernietigde bouwvergunning betreft,waarom hun niet heb hier ook een in de la liggen en dat was nog maar om mijn gezinsbedrijf te kunnen blijven voortzetten onder de nieuwe mileu eisen.
  en voor die mega mongoo groep zijn we misschien dan wel de zelfde mening toegedaan.

 • joannes

  @abtje, wanneer je de slimste van de klas wilt spelen en met een vriendenclubje via binnendeuren subsidiepotjes en vergunningen wilt scoren moet je gewoon reken houden met het feit dat je ergens een muur tegen komt. Ik hoop dat ze niet zo onbeschaamt zijn door te zetten en dat ze genoeg hebben aan dit signaal. Want heel Nederland gaat meelezen wat ze daar wilde realiseren, iets wat lijnrecht tegen de huidige landelijke en bv Brabantse discussies in gaat. Dat ze er 10 jaar er aangewerkt hebben is hun eigen mis inschatting geweest. Met een bedrijf opzetten wat compleet buiten verhouding is mag en kan je niet verrast zijn met weerstand, en in alles: de laatste loodjes wegen het zwaarst. Nu pas bij de Raad van State wordt het project op Nederlandse beleids en wet geving echt getoetst.

 • gerry 1

  dat iemand zoiets nog wil overwegen. overal shrijft men dat de boer aan zijn imago tegenover de burger moet werken. en dan dit, een varkensfabriek

 • minasblunders1

  Inderdaad is het hele land er op tegen, behalve....het ministerie van onkunde. Er is al 2 miljoen subsidie aan toegekend. De plannen van dit ministerie van onkunde zijn om nog een stuk of 8 van deze megagevallen neer te zetten en om die manier de 'innovatieve kennis' te exporteren naar het buitenland. De rest? OPROTTEN!

 • agratax2

  De naam alleen al zou verboden moeten worden. Gemengd bedrijf suggereert iets heel anders dan deze ondernemers voor ogen staat. Alleen hiermee zet je de mensen al op het verkeerde been. Ik hoop dan ok dat het plan wordt afgeblazen vanwege de negatieve uitstraling voor de hele sector. Laten ze deze fabriek in een lege kantoortoren aan de Zuidas realiseren, vlak bij de haven en de consumenten. Geen transport bewegingen door het halve land en geen nodeloos gebouw. Kantoren staan toch leeg en rente loos onze economie te belasten.

 • abtje

  @joannes.
  De RvS kijkt alleen of de wet nageleeft is. Dat houd nu in dat als er wel in het plaatslijke blaadje dit gemeld was, dan was alles gewoon doorgegaan.
  En dat geeft te denken, deze personen vragen tien jaar geleden iets aan en nu word het dus op een relatief lullig puntje afgewezen, lees terugverwezen.

  Dat die ondernemers het proberen kun je ze niet kwalijk nemen, het is volgens alle wettelijke regels en dat je er zelfs subsidie voor krijgt is nog veel veelzeggender.

  Dit soort verhalen blijven komen, tot de wetgever het eindelijk eens serieus neemt, maar dan zitten ze weer met de bestaande aanvragen.
  Dus doen ze niets.

  Het blijft zo iedere keer weer hommeles, en als je dan eindelijk een reparatie wet hebt en alle ellende opgelost is heb je meteen het volgende probleem.

  Wat mag wel, is 10.000 dieren teveel? en mag 8ooo wel?
  Of slaat die wet dan meteen zo door dat je alleen nog maar boer mag spelen als je op klompen loopt, een rode zakdoek om je keel en in een plaggehut woont?

  Wij en de rest van Nederland zij het hier echt wel over eens wat we wel willen, maar het antwoord ligt waar het altijd gelegen heeft, de wet en regelgever. En die is druk met AIVDérs rond te sturen of je niet een vinkje verkeer geplaats hebt op je papierwinkel.

 • Frenske

  He he,ik ben blij dat de meerderheid van jullie het met deze uitspraak een is. Ook de politiek zit met een dilemma zij willen deze grootschaligheid niet vanwege de publieke opinie maar weten er politiek gezien geen draai aan te geven door de wazige wet en regelgeving die ze zelf opgesteld hebben.

 • minasblunders1

  Zo is het frenske. De geest is uit de fles en zie hem er nu maar weer eens in te krijgen.

 • Paul Grefte

  Wat ik onvoorstelbaar vind is de gehele bedrijfsopzet van m.n. de vleeskuikentak. Zo veel leeftijden op een bedrijf van deze omvang is gewoon vragen om problemen. Eén keer een zware gumboro infectie en je kunt de hele toko leeg draaien.... # negatieve publiciteit voor de gehele sector!

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.