Home

Nieuws 379 x bekeken

PotashCorp verwacht herstel kalimarkt

Saskatoon – PotashCorp heeft in het eerste kwartaal 78 procent meer kali verkocht dan een jaar geleden. De afzet in Noord-Amerika verdubbelde tot 800.000 ton terwijl de afzet elders 69 procent toenam tot 1,4 miljoen ton.

Het Canadese kunstmestconcern, wereldmarktleider, zag de winst toenemen van 491 naar 556 miljoen dollar (426 miljoen euro).
De omzet van de onderneming steeg van 1,75 naar 2,1 miljard dollar (1,6 miljard euro). PotashCorp denkt dat 2013 dankzij aantrekkende exporten een 'hersteljaar' voor de kalimarkt kan zijn, hoewel India en China laat aan de markt kwamen. PotashCorp verwacht dat China dit jaar 6,5 tot 7 miljoen ton kali zal importeren. Tegenover de hogere export staan lagere prijzen.
De prijs van kali lag in het eerste kwartaal op gemiddeld 363 dollar (278 euro) per ton. Vorig jaar werd nog een prijs van 435 dollar genoteerd. Bij fosfaat, waarvan het afzetvolume bleef steken op 900.000 ton, daalde de prijs zelfs van 607 naar 549 dollar. Bij stikstof is een plus genoteerd van 383 naar 429 dollar (328 euro) per ton. De brutomarge met stikstof is voor PotashCorp een record. Het afzetvolume stikstof klom van 1,3 naar 1,4 miljoen ton.
PotashCorp geeft de strijd om het Israëlische ICL Fertilizer over te nemen op. Het heeft al een minderheidsbelang in ICL Fertilizer van 13,8 procent.  Voor de korte termijn wilde PotashCorp het aandeel in ICL opvoeren van 13,8 naar 61 procent. De overnameplannen stuitten op fel verzet in het Israëlische parlement. De Israëlische regering heeft een zogeheten ’gouden aandeel’ en het laatste woord in de overnamestrijd.
De Europese marktleider met kali, het Duitse K+S, stelde eerder ook dat de kalimarkt qua volume sterk zal herstellen in 2013, maar houdt vast aan de prognose dat prijzen gemiddeld lager zullen liggen dan in 2012.  Volgens K+S is het pessimisme over prijzen in de markt overdreven aangezien K+S maar ook grotere concurrenten als Potashcorp en Uralkali dure nieuwe mijnen ontwikkelen die een bepaald prijsniveau vereisen.

Of registreer je om te kunnen reageren.