Home

Nieuws 625 x bekeken 1 reactie

Mogelijk snel juridische procedure om nertsenverbod

Den Haag - De Nederlandse Federatie Pelsdierhouders heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) per brief gevraagd het verbod op de nertsenhouderij in te trekken. Doet zij dat niet, dan spant de organisatie volgende maand een juridische procedure aan tegen de Staat.

Dat zegt NFE-voorzitter Wim Verhagen. In december vorig jaar stemde de Eerste Kamer voor een voorstel van PvdA en SP, waarmee het fokken van dieren voor de productie van bont in 2024 definitief wordt verboden. Tot die tijd mogen bedrijven niet langer uitbreiden, en mogen er ook geen nieuwe ondernemingen worden opgestart. Verhagen noemt het aannemen van de wet 'een heel grote fout' van het parlement.

"Het zou verstandig zijn als de staatssecretaris gehoor geeft aan ons verzoek", zegt Verhagen. "Maar gezien de politieke verhoudingen, is de kans dat dit uitdraait op een juridische procedure groot. Het gaat ons daarbij niet zozeer om de wet zelf, die is democratisch tot stand gekomen, maar wel om de uitwerking.  Zonder volledige compensatie wordt nertsenhouders groot onrecht aangedaan."

Het ministerie van Economische Zaken wil vooralsnog niet publiekelijk reageren op de brief.

Eén reactie

  • brabantsduitserke

    en terrecht gaat nergens meer over in nederland. crisis en dan een goed renderende tak van onze landbouw afstoten.in polen en roemenie staan ze te popelen om de produktie over te nemen. daar is helemaal geen controlle op dieren welzijn

Of registreer je om te kunnen reageren.