Home

Nieuws 2125 x bekeken 1 reactie

‘Ondergang MF Global schuld topman’

New York - MF Global ging ten onder goeddeels door slecht management van topman Jon Corzine. Dat staat in een rapport van een bewindvoerder in het geruchtmakende faillissement van MF Global, een handelshuis en tot de ondergang de grootste afhandelaar van contracten op de agrarische termijnmarkt in Chicago. Corzine wordt gezien de ernst van beschuldigingen vermoedelijk vervolgd vanwege zijn vermeende rol.

Het faillissement leidde tot een vertrouwenscrisis in de agrarische handel en maakte dat het toezicht op de handel wordt hervormd. Circa 1,6 miljard dollar van klanten was vermist en duizenden boeren in de VS die via MF Global hun graan of soja verhandelden dreigden hun geld definitief kwijt te zijn. Zo’n 90 procent is teruggevonden. Onlangs werd meer dan 500 miljoen dollar door Morgan Stanley vrijgegeven.
De bewindvoerder, Louis J. Freeh, noemt Corzine in een rapport van 174 pagina’s 284 keer. Freeh is in de VS een grote naam. Freeh stond eerder aan de leiding van de FBI. Volgens Freeh was Corzine de motor achter hervormingen die MF Global in de problemen bracht. Corzine kwam als gewezen topman van zakenbank Goldman Sachs en gouverneur van de staat New Jersey in 2010 naar MF Global.
Corzine vond het handelsbedrijf en “clearinghouse” ingeslapen en wilde de activiteiten spectaculair uitbreiden. Daarbij had Corzine een bijzondere belangstelling voor staatsobligaties. MF Global kocht Europese staatsobligaties, een keuze die toen al omstreden was vanwege de woekerende Eurocrisis. Corzine negeerde waarschuwingen dat het risicomanagement en de financiële boekhouding niet op orde waren.
MF Global handelde deels zonder toestemming met geld dat bij ze was gestald als vooruitbetaling op transacties op de termijnmarkt. Opvallend is dat Freeh schrijft dat politiek en economisch zwaargewicht Corzine op eigen titel ging handelen in producten zoals termijncontracten en obligaties. Het leidde tot discussie binnen de handelsafdeling maar uiteindelijk ging Corzine door en wel onder minimaal toezicht, aldus Freeh.
Hoewel geld van klanten grotendeels is teruggevonden, verliezen crediteuren vermoedelijk 60 tot 70 procent van hun geld, aldus de bewindvoerder.

Eén reactie

  • agratax2

    Hebben hier de toezichthouders en accountants zitten pitten of zijn ze mee gegaan met de 'zwaargewicht' omdat hij van Goldman Sachs kwam. Waar kennen die bank ook al weer van??

Of registreer je om te kunnen reageren.