Home

Nieuws 299 x bekeken 1 reactie

‘Obama’s ontwikkelingshulp: cash in plaats van voedsel’

Washington - De regering Obama wil voortaan geld geven aan landen met honger, in plaats van met name Amerikaans graan en soja te verschepen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van anonieme bronnen bij NGO’s, die overwegend fel voorstander zijn van hervorming. Als Obama inderdaad de wet aanpast, betekent dit een beleidsrevolutie.

Het zogeheten Food for Peace programma bestaat sinds 1954 en geniet al 60 jaar de steun van de twee dominante politieke partijen in de VS, de Democraten en Republikeinen. In het begin stuurde de VS rechtstreeks overschotten die volgens critici lokale markten in voedselarme landen kapot maakten, later kocht de staat voedsel in waarbij de meeste contracten gaan naar Amerikaanse handelshuizen als ADM, Bunge en Cargill.
Het nieuwe beleid zou onderdeel zijn van algemene landbouwhervormingen, die voor voedselhulp leiden tot een reductie van het budget van 25 procent. Voorstanders zeggen dat het overmaken van geld en aankopen van voeding vlakbij gebieden met honger minder duur en tijdrovend is. Critici van het doneren van geld stellen dat de ontvangende overheid vaak corrupt is en dat in de regio vaak weinig voedsel beschikbaar is of moeilijk kan worden verplaatst.

Eén reactie

  • abtje

    Bijkomend voordeel is dat je geen genetisch versleutelde rotzooi hoeft te kopen.
    Echter, als je honger hebt zal het je op je rug jeuken of het GMO is of niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.