Home

Nieuws 1370 x bekeken 11 reacties

Nestlé kritisch over Zwitserse wetgeving

Lausanne – Nestlé wil in Zwitserland blijven, maar het land wordt wel een steeds minder aantrekkelijke plaats om zaken te doen. Dat heeft voorzitter van het grootste voedingsbedrijf ter wereld Peter Brabeck-Letmathe gezegd bij een jaarlijkse bedrijfsbijeenkomst in Lausanne.

Volgens Zwitserse media betreft het een indirect dreigement dat Nestlé vertrekt. Eén van de twee belangrijke voorlopers van het bedrijf werd in 1866 in Zwitserland opgericht.
Brabeck-Letmathe (69) is een Oostenrijker die in 1968 bij Nestlé begon als vrachtwagenchauffeur in de Zwitserse alpen. Volgens Brabeck-Letmathe worden de regels voor beursgenoteerde bedrijven te vaak en in de verkeerde richting aangepast. Bovendien is een wet in de maak die topsalarissen bij grote ondernemingen aan banden legt. Brabeck-Letmathe verdiende vorig jaar zelf omgerekend meer dan 5 miljoen euro.
Nestlé, producent van zuivel tot ijs, thee, koffie en chocolade, ”voelt zich volgens de topman niet langer welkom”. Zwitserland is goed voor 2 procent van Nestlés wereldwijde omzet en 5 procent van de productie. Het overgrote deel van de 339.000 werknemers werkt buiten Zwitserland. Tegelijk zijn in Zwitserland wel veel banen voor hoogopgeleiden, aldus Brabeck-Letmathe. Zo wordt 60 procent van de uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling van het voedingsbedrijf in Zwitserland besteed.

Laatste reacties

 • abtje

  Zo zie je maar, scheit aan alles en iedereen, kom niet aan het salaris van de top. In Nederland hebben ze hun zuiveltaak verkocht omdat ze de boeren niet verder konden uitknijpen. Achteraf een beetje spijt van, daarna steeg de melkprijs. Dus moesten ze duurder inkopen. Scheisse, pech gehad.

 • fjam

  precies goe abtje

 • stalbostreur

  Dat salaris kan best wat lager en de producent beter betalen en een lagere prijs voor de consument.
  De boeren worden altijd al uitgeknepen, dat lijkt nergens op.

 • koestal

  omhooggevallen vrachtwagenchauffeur ,lijkt wel een sprookje,net als in Amerika van krantenjongen tot multimiljonair

 • agratax2

  We weten niet wat er speelt, maar ik kan me voorstellen dat de belastingwet gewijzigd is in Zwitserland en er geen of weinig belasting voordeel te halen is. Zelfs deze bedrijven schijnen niet te kunne bestaan zonder belasting paradijs en om niet gebruik maken van alle infrastructuur van de landen war ze produceren. Ik noem dit een vorm van criminaliteit / uitbuiting.

 • denker123

  Dacht dat Zwitzerland een belasting paradijs was,voor de verwende bazen van Nestle is dit blijkbaar nog niet genoeg.In de V.S.halen ze al geen melk meer op bij de boeren,gemakkelijk via de spotmarkt en DFA geen last meer van klagende boeren.Vernieuwen doen ze ook niet meer,furrore maakt het nieuwe bedrijf Chobani met zijn Griekse Yochurt.

 • aarthamstra1

  Het baasje geeft goed aan wat er fout is aan MULTINATIONALS . De macht van deze bedrijven overstijgen de overheden. Zijn daardoor een gevaar voor de democratie.
  Het belasting systeem zal om te beginnen aangepast moeten worden aan de dagelijkse realiteit .Heffing op de producten die ze maken is er een van. Multinationals nooit meer dan 20% van de branche waarin ze zitten laten leveren. Zoals nu Shell die nu de brandstof prijs onnodig duur maakt( 26 miljard winst). Waar en hoeveel winst belasting betaalt Shell. Shell een heffing per liter geleverd product laten betalen niet de ontvanger van het product . Als dan ook geregeld is dat ze niet meer dan maar 20% mogen leveren , is het niet zonder meer door te berekenen .
  26 miljard winst,dat is mooi voor Shell. Maar niet voor de oudjes, die verzorgt Shell niet,daar draait de belastingbetalende kleine ondernemer voor op .Mogen de werknemers een paar jaar van hun pensioen/aow in leveren.
  Als het toch niet anders kan zal de overheid mede macht,invloed (aandelen) moeten hebben in deze reuzen..
  Hoe is het mogelijk dat de politiek het gunstig vind dat in deze crisis de multinationals weer op overname pad zijn. Zouden ze echt denken dat de koffie er goedkoper van word. Dat Holland bv meer geld (Belasting ) verdiend
  dat de werk gelegenheid er van verbetert nu DE koffie is opgeslokt.

 • joannes

  Die beweging, dat multinationals meer macht dan overheden hebben, is al een paar jaar aan de gang @aarthamstra1! En Nederland heeft daar goed van geprofiteerd met zijn gunstige fiscale regelingen voor deze bedrijven. Maar nu komt er een kentering, of eigenlijk een machtstrijd! De overheden krijgen in de gaten dat ze met elkaar concurreren voor de bedrijvigheid en voor werkgelegenheid van deze bedrijven! En nu in deze strijd ook de US en bv Frankrijk hun deel opeisen van deze bedrijven komt Nederland in de problemen en moet zich aan gaan passen aan de wensen van de grotere jongens. De multinationals roeren zich ook in deze strijd want die kunnen altijd nog van vestigingsplaats wijzigen; iets wat een overheid nooit kan. Een overheid kan alleen zijn consumptiewaarde zo duur mogelijk proberen te verkopen. Nederland als handelsland krijgt het er niet makkelijker op wanneer de grote landen hun deel op gaan eisen. En Nestle, wel die gaat waar het het voordeligst is wanneer hij het land uit gejaagd wordt met regelingen die te ver gaan.

 • Mozes

  Onlangs zijn in Zwitserland de topsalarissen per referendum gemaximaliseerd. Dát is het probleem.

 • agratax2

  joannes. Noem je enkele % vennootschapsbelasting voor de brievenbussen bedrijven Profiteren? Ze betalen nog nauwelijks de infrastructuur die we voor de heren moeten aanleggen om ze op de zuidas te krijgen. Van mij mogen er strenger eisen komen voor brievenbus bedrijven die via deze postzak zich aan hun maatschappelijke verantwoording onttrekken. ze maken zich op deze wijze nog grotere profiteurs van de maatschappij dan ze al zijn.

 • joannes

  @agratax1, het is vooral een erfenis van ons rijke koloniale verleden waarin financiering en recht een argument waren voor bedrijven zich in Nederland te vestigen. En Nederland had daarvoor in ruil een ¨the benefit of incremental sales¨ ; het voordeel van die internationale handel. En dat voordeel heeft zich geuit in een van de grootste logisieke, handels en financierings naties in de EU en daarbuiten. Dat zo´n relatief kleine gemeenschap van 16 mlj inwoners de financiële risico´s met al dat hedgen en verzekeren niet meer kan dragen is het gevolg van technieken die bij nader inzien te grote risico´s opleveren. Dus nu zit de Politiek met het probleem van afbouwen én verminderende inkomsten. Een reductie waar nb de VVD en de PvdA het samen met elkaar kunnen vinden omdat de redelijkheid boven de politiek gaat in het Nederlandse polderland of.... ze worden gewoon gedwongen door de DE,FR en ES die die invloed en inkomsten nu missen met de fiscale constructies! Zo heeft iederland wat en zo ook Zwitserland, waar de gewone burgers niet weten wat ze voor voordelen hebben van die Néstle vestiging die zelf nb een Zwitser is. Maar ook zij zullen er achter komen wat de transitie gaat betekenen; financiëel en sociaal!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.