Home

Nieuws 878 x bekeken

Nederlander in top Cargill

Minneapolis – Cargill stelt de Nederlander Marcel Smits aan als nieuwe financieel directeur. Smits werkte eerder bij Sara Lee en KPN en maakte furore als 'dealmaker'.

Het Amerikaanse Cargill geldt met een omzet van 134 miljard dollar in 2012 met afstand als grootste bedrijf in de agribusiness wereldwijd. Analisten denken dat de aanstelling een voorbode kan zijn voor een agressieve serie acquisities.
Onder Smits’ leiding werd Sara Lee opgesplitst in een koffie- en theebedrijf, Douwe Egberts, en het Noord-Amerikaanse voedingsbedrijf Hillshire. Smits was ook de motor achter een uiterst actief overname- en verkoopbeleid bij KPN. Gedurende zijn aanstelling werden 25 bedrijven overgenomen en verkocht.
De aanstelling komt als een verrassing. Cargill deed de laatste twee jaar een serie overnames op diverse terreinen, van handel tot veevoerproductie. Cargill nam in Nederland voor 1,5 miljard euro premixenproducent Provimi over. Cargill verklaarde vorig jaar zich te richten op autonome groei maar de winstgevendheid is zo groot dat de onderneming wellicht toch wil gaan bewegen, denkt zakenbank Morgan Stanley.

Of registreer je om te kunnen reageren.