Home

Nieuws 1718 x bekeken 14 reacties

'Nederland kan zichzelf voeden in geval van crisis'

Den Haag – In geval van een buitengewone crisis, waarbij er geen internationale handel meer mogelijk is, kan Nederland haar 17 miljoen inwoners zelf voeden.

Dat blijkt uit een studie van het landbouweconomisch instituut LEI in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

De studie werd gedaan, als gedachte-experiment in het kader van een beleidsdraaiboek crisisbeheersing nationale voedselvoorziening. Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw zegt dat het niet realistisch is dat er in de huidige tijd van globalisering geen internationale handel zou zijn.

Uit de studie blijkt dat het op basis van binnenlandse productie mogelijk is om een verantwoord voedselpakket met voldoende calorieën samen te stellen voor de 17 miljoen inwoners. Ook bij een veel lagere agrarisch productieniveau, als gevolg van verminderde input van energie, kunstmest, diergeneesmiddelen en gewasbeschermingsmiddelen is het mogelijk. Het dieet zal wel soberder en eenzijdiger zijn dan het huidige menu. Het dieet zal veel minder graanproducten, zoals brood, bevatten. Varkensvlees verdwijnt uit het dieet, terwijl de consumptie van aardappelen, kippenvlees en eieren zal toenemen. Deze verschuiving komt onder andere omdat in de modelstudie is gekeken naar minimaal grondgebruik bij evenveel voedingsstoffen.

Afhankelijk van de opbrengst per hectare is 45 tot 90 procent van het huidige landbouwareaal nodig om Nederland zelfstandig te voeden. Nederland heeft voldoende graanproductie voor de broodproductie, maar onvoldoende voor de veevoerproductie. Er is een absoluut tekort aan plantaardige olie uit koolzaad en plantaardige eiwitten. Ook is de fruitsector te klein om aan de dagelijkse behoefte van twee stuks fruit te kunnen voldoen. Als de export weg valt is er een grote voorraad aan dierlijke producten en een tekort aan veevoer.

Het LEI onderzocht ook een realistischer scenario, waarbij handel binnen de EU mogelijk is. Hierdoor is er een breder aanbod van producten mogelijk. Pagina 6

Laatste reacties

 • alco1

  En dan moet je ze ook nog serieus nemen?

 • ikkethuis

  moeten we dan niet wat trotser zijn op onze agrarische sector, die dit toch maar klaar krijgt met alle tegenwerking van iedereen?

 • Mels

  wat wij allemaal al lang wisten is door veel te duur betaalde proleten onderzocht,hulde voor deze kennis........Allemaal voor niks naar school geweest....

 • Jan Mark

  Als de internationale handel wegvalt, zal dat niet 1-5 jaar van tevoren worden aangegeven zodat agrariërs hierop kunnen anticiperen. Dus dan is de 'gewone' Hollander de eerste paar jaar alsnog het spreekwoordelijke bokje. Ik snap niet wat we aan dit onderzoek hebben eerlijk gezegd.

 • minasblunders1

  Inderdaad Alco, serieus kun je ze al lang niet meer nemen. Het enige doel is om zoveel mogelijk geld naar Wageningen te schuiven, daar is dit weer een mooi voorbeeld van. We weten inmiddels allemaal wel waarom....

 • Plas Potatoes

  Prachtige hypothese, maar als de export wegvalt is de hele 'BV Nederland'
  failliet en wie dat niet WIL begrijpen en zich bezighoudt met dit soort
  'gedachtenexperimenten' (NB in opdracht van ons ministerie van Economische
  Zaken!....) staat niet meer met de 'benen op de grond', sterker nog, is bezig
  om onze gehele staatshuishouding naar z'n mallemoer te helpen! ....Tja, als
  er geen internationale handel meer zou zijn....(geen im- en geen export dus!)
  ...dan kunnen we onszelf dus voeden als volk?...natuurlijk, dat kunnen we nu
  ook..., maar alleen omdat diegenen die ons besturen zich na WO 2 maar 1 doel
  gesteld hebben : een goed en goedkoop voedselpakket! Dankzij onze agrarische
  sector lukt dat tot op heden ten dage..., maar alleen dankzij het feit dat er im-
  en export bestaat!! Daar hoef je niet over na te denken, maar dat kan een
  kleuter nog snappen. Het spijt me dat ik het niet kan nalaten om op dit nonsens
  (non sense!)-onderzoeksbericht te reageren; het is echter beter om me maar
  bezig te houden met zinniger dingen, realiseer ik me nu, en dat geldt voor veel
  meer mensen. Plasje

 • koestal

  het is nu al erg druk bij Mc Donalds

 • somporn

  Als ze deze onzin studies nu eens achterwege laten en al het geld wat ze hier mee besparen eens zullen gebruiken voor onderzoek wat wel belangrijk is voor de landbouw dan waren ze eindelijk eens goed bezig.
  Welk leeghoofd verzint al die studies?

 • joannes

  Het lijkt een beetje op de planeconomie met een centrale regie? Zijn ze zich niet bewust dat wanneer zoiets zich voordoet er chaos zal ontstaan die destructief gaat werken. Wanneer de bevolking haar dieet zo sterk zal moeten veranderen zullen er paniek situaties zijn waarin niemand meer voor rede vatbaar is en wetten overtreden worden. Een onzin studie die te veel in het eenzijdige hypothetische blijft en de onbedoelde consequenties negeert. Of ..... er valt nog genoeg te besparen bij de overheid en het LEI met deze studie als voorbeeld.

 • poldes

  deze studie/onderzoek is wel heel nuttig.
  Als je weet hoeveel je zelf nodig hebt,kun je ook uitrekenen hoeveel je over de grens kunt en wilt zetten.

 • BoB de Bakker

  Ze verwachten dus een hele grote crisis! Tijd om daarop te participeren.

 • ACB

  Ik garandeer,dat er een keer iets gebeurd dat binnen 14 dagen de pleuris uitbreekt.Misschien moet het lei eens een keer nuchter gaan denken in plaats zich altijd maar te verstoppen achter cijfertjes. Het is tegenwoordig zo als je Ir of Drs of Dr voor je naam hebt staan denken ze datze allewijsheid in pacht hebben. Ik heb een keer persoonlijk met een Universitair geleerde genetica een gesprek gehad,die studeerde in leiden kwam ook uit de buurt van leiden,die wist niet waar delft lag. En dat soort lui moeten een land gaan sturen. Daar komt geen donder van te recht.Nee je kan beter afstuderen en promoveren op een dooie eend ( weet U nog )

 • J@gertje

  ACB,
  Dit soort mensen bestuurd ons land al jaren, en er komt i.d.d. geen donder van terecht.

 • Parachuutje

  Ik snap echt niks van deze rare reacties. Het is juist een goed onderzoek. Stel dat er inderdaad een noodsituatie aanbreekt en er geen export meer mogelijk is, dan zijn we toegewezen op onze eigen producten en dan moeten we het daar ook mee redden. Als niet van tevoren wordt uitgezocht of Nederland wel in genoeg voedsel wordt voorzien dan zitten we wanneer het al zo ver is met de gebakken peren. Te laat dus. Door dit onderzoek weten we beter waar er aanpassingen plaats moeten vinden om de zelfvoorziening te verbeteren. Geloof me, wanneer het er ooit van komt: ben je dit onderzoek dankbaar.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.