Home

Nieuws 424 x bekeken

NCR: te weinig vrouwen in top coöperaties

Bussum - Bij de 40 grootste agrarische coöperaties is 5,7 procent van de ledenbestuurders vrouw. Dat blijkt uit de NCR-Index Coöperatie Vrouwen die dinsdag in Bussum is gepresenteerd bij een symposium over vrouwen in de top. In de raden van commissarissen ligt het percentage vrouwen op 4,4 procent. De percentages liggen wat directeur Ruud Galle van de Nationale Coöperatieve Raad (NCR) betreft veel te laag.

Die gedachte wordt gedeeld door onderzoeker Mijntje Lückerath van Nyenrode Business Universiteit, die sinds enkele jaren de Dutch Female Board Index opstelt. In de laatste editie was 13,3 procent van de commissarissen bij de 96 Nederlandse beursgenoteerde bedrijven een vrouw. "Coöperaties kunnen zich dus nog verbeteren." Lückerath ziet meer heil in verandering van denken in organisaties dan wettelijke eisen. Spanje zou wat Lückerath betreft als voorbeeld kunnen dienen. In Spanje krijgen bedrijven met meer vrouwen in de top voorrang bij overheidsorders.
Het bestuur en de raad van commissarissen moeten streven naar een gemengde samenstelling met betrekking tot geslacht en leeftijd, aldus de NCR-Code voor coöperatieve ondernemingen. De NCR heeft speciale aandacht voor vrouwen vanwege het wettelijke quotum van 30 procent voor vrouwen in de top van grote nv’s en bv’s, aldus Galle. Net als de NCR-Code is de wettelijke regeling niet bindend. Bedrijven die niet voldoen moeten dit kunnen uitleggen.
Toch had Galle geen principieel bezwaar gehad wanneer coöperaties ook onder het quotum zouden vallen. "Vrouwen brengen gemiddeld andere kwaliteiten in een top dan mannen. De enige reden dat coöperaties niet onder de wet vallen, ligt in de betrekkelijke onzichtbaarheid van coöperaties bij de overheid en binnen VNO-NCW. De totale coöperatieve omzet is met 180 miljard in Nederland niettemin niet te verwaarlozen en deze grote bedrijven hebben net zo goed baat bij diversiteit in de bestuurderslaag."

Of registreer je om te kunnen reageren.