Home

Nieuws 900 x bekeken 2 reacties

LTO Noord pleit voor ontwikkelingsruimte agrariërs Staphorst

Staphorst - De uitbreidingsmogelijkheden voor agrarisch ondernemers in Staphorst zijn te beperkt. Dat stelt de LTO Noord afdeling Staphorst op het ontwerp bestemmingsplan buitengebied. In het bestemmingsplan verbindt de gemeente Staphorst bepaalde voorwaarden aan het verkrijgen van een bouwblok van twee hectare.

Volgens het bestemmingsplan moeten boeren aantonen dat de ammoniakdepositie geen gevolgen heeft voor de doelstelling een Natura 2000 gebied in stand te houden. De afdeling vindt deze voorwaarde overbodig. De regel gaat voorbij aan het toetsingskader van de provincie Overijssel, stelt Wout van Dalfsen, voorzitter van LTO Noord afdeling.
“Op dit moment wordt gewerkt aan de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), wat ontwikkelingsruimte gaat bieden voor de landbouw. Het gemeentelijk beleid doet alle perspectief die de PAS gaat bieden teniet”, aldus Van Dalfsen, wiens organisatie pleit voor aanpassing van de plannen van de Overijsselse gemeente, die voor de leefbaarheid van het buitengebied volgens LTO Noord boeren nodig heeft.
De afdeling vindt ook dat de gemeente Staphorst duurzame energie in de plannen meer moet stimuleren. “Mestverwerking en mogelijkheden voor windenergie zijn vernieuwingen die op agrarische bedrijven voor de deur staan. Op dit moment schiet het bestemmingsplan hierin tekort”,  aldus Van Dalfsen.
De afdeling is positief over het toestaan van sleufsilo’s, kuilvoerplaten en mestsilo’s aangrenzend aan het bouwblok. “Hier hebben we ons als LTO Noord hard voor gemaakt. Op deze manier blijft er meer ruimte voor de ontwikkeling bij agrarisch ondernemers.”

Laatste reacties

  • Gijs Gans

    Door de oudematen onderwater te zetten zouden de boeren toch ruimte krijgen, zat de heer van dalfsen zelf bij, of komt hij nu zelf in de porblemen, omdat hij m,et zijn bedrijf tegen n2000 aanligt. zie wel ze zij n niet te vertrouwen die natuur clubs die wisten dit allang dat de hazen zo lopen

  • koestal

    er staan al een aantal windmolens,ze zijn wel goed bezig

Of registreer je om te kunnen reageren.