Home

Nieuws 636 x bekeken 3 reacties

Kroatië nagenoeg klaar voor toetreding EU

Brussel – Kroatië is zo goed als klaar om lid te worden van de Europese Unie (EU). Ook op landbouwgebied heeft de kandidaat-lidstaat inmiddels aan bijna alle vereisten voldaan, zo concludeert de Europese Commissie.

Inmiddels heeft het Kroatische betaalorgaan voor landbouwzaken, vergelijkbaar met Dienst Regelingen, een voorlopige accreditatie ontvangen voor de uitvoering van de bedrijfstoeslagenregeling. Op het gebied van plattelandsontwikkeling is er echter nog werk te verrichten. De Commissie waarschuwt Zagreb dit voor het einde van jaar te hebben afgehandeld, zodat op 1 januari 2014 begonnen kan worden met de uitvoering van het nieuwe programma.

Ook is nog niet voldaan aan alle eisen op het gebied van voedselveiligheid. Kroatië wordt geacht zeven zogenoemde grens inspectieposten op te zetten en hoewel de werkzaamheden snel vorderen, zijn deze nog niet gereed. Voor de geplande toetreding op 1 juli dienen de posten operationeel te zijn, stelt het dagelijkse bestuur van de EU.

Kroatië wordt dan het 28e lid van de Unie. Tot die tijd heeft het land de status van 'actieve observant'. Dat betekent onder meer dat het mag meepraten over de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Stemrecht krijgt de nieuwe lidstaat echter pas op het moment van toetreding. Als het goed is, ligt er dan al een akkoord.

Laatste reacties

  • BoB de Bakker

    Wordt het niet een beetje vol in de EU?

  • Mels

    Zei klaar voor,wij klaar mee....

  • alco1

    Alleen met Noorwegen erbij zou ik een goed gevoel hebben. Maar die laten zich niet nivelleren.

Of registreer je om te kunnen reageren.