Home

Nieuws 2792 x bekeken 5 reacties

‘Groene meststof is betere term’

Hengelo - Erkenning van mineralenconcentraten als kunstmest en problemen met vergunningen zijn ook in de Achterhoek knelpunten voor mestverwerking.

Plannen en initiatieven voor groen gas, mestverwerking en combinaties daarvan zijn er ook in de Achterhoek genoeg. Net als in andere gebieden zijn er echter meerdere knelpunten. Dat varieert van de afzet van gas of stroom geproduceerd door mestverwerkingsinstallaties op bedrijfsniveau en niet in de laatste plaats de financiële haalbaarheid en vergunningverlening voor grote mestverwerkingsinitiatieven. Dat bleek afgelopen donderdag op een congres over het verwerken en verwaarden van dierlijke meststromen op Proefboerderij de Marke in Hengelo (Gld.).

Groene meststof is een veel betere term dan mineralenconcentraten en kunstmestvervangers. Bovendien is gebruik van meststoffen uit dierlijke mest ook uit energieoogpunt een interessante optie ten opzichte van kunstmest waarvoor veel energie nodig is voor de productie. Die stellingen poneerde Johan Temmink, mestdeskundige van ForFarmers Hendrix. Het mestoverschot in deze regio is vooral afkomstig van varkens. Op basis van een verplicht verwerkingspercentage van 30 procent van overschotmest in de Achterhoek rekende Temmink voor dat de verwerking van overschotmest van varkens 924.000 kilo zuivere stikstof (N) oplevert. Op basis van 40 kilo N per hectare zou ruim 23.000 hectare grasland nodig zijn, oftewel 45 procent van het areaal in de Achterhoek. Fosfaat moet in dat scenario sowieso afgevoerd worden naar buiten het gebied. Volgens Temmink zou veel meer in die richting gedacht en gerekend moeten worden ook al vergt het nog beleidsaanpassingen en blijft de vraag of het rendabel te maken is.

De provincie Gelderland wil de duurzame ontwikkeling in de provincie stimuleren. Het symposium op de Marke is daar één van de voorbeelden van. De organisatie was in handen van 'De community of practice Goud voor Groenlo'. Die activiteit is een onderdeel van het Gelders kennisprogramma ‘Leren voor Duurzame Ontwikkeling’ van de provincie Gelderland. De provincie speelde eerder ook een actieve rol bij de aanwijzing van een locatie voor het project Biogasvereniging Achterhoek (BVA). Daarmee kwam voorlopig een eind aan een jarenlange zoektocht langs verschillende gemeentes in de regio, maar het betekent overigens nog niet dat alle bezwaren verstomd zijn. Het verbeteren van kennis over de impact voor omwonenden en meer duidelijke informatie over projecten zou dat kunnen verbeteren.

Laatste reacties

 • Coanma

  Noem het groen en dan verkoopt het wel goed...

 • jvanleijsen1

  Beste slimmerikken groene meststof !!!
  Van dierlijke mest welk een puur groene grondstof is , mineralenconcentraat maken ofwel kunstmest !
  Dus van 100% groene energie (dierlijke mest ) gaan jullie kunstmest maken !!!
  Beste mensen kunstmeststikstof wordt middels fabrieken geproduceert en elke kg N uit kunstmest kost in de keten 2 kuub aardgas om dit te produceren !!!
  Mest verwaarden ??
  begin rond de productiebedrijven zelf daar heeft mest immers dezelfde waarde als groningen , zeeland en ook frankrijk .
  Beste mensen zit niets anders op dan varkensrechten erop houden en melkveerechten erop voor behoud van alle sectoren !!1

  Stop deze groene leugen !!!!!!

 • socratesdegriek@gmail.com

  De beste outlet is en blijft de akkerbouw, vanuit duurzaamheidsperspectief doch ook vanuit kostenperspectief.

  'Mineralenconcentraten' is puur bedrog. Het woord concentraat suggereert een grote hoeveelheid nutriënten en die zitten er niet in. Laat ons de markt eerlijk en zuiver benaderen en niet met marketingtrucjes de zaak anders voorspiegelen.

  Het is en blijft dierlijke mest en zolang er dierlijk materiaal in zit is het ook van EU perspectief nog steeds dierlijke mest! Als men hier een precedent creëert is dat het hek van de dam. Dan zullen er vele reststromen (kunnen) volgen! Gelijke monniken gelijke kappen noemen ze dat.

  Het mestprobleem is niet zo groot als men denkt, men maakt het groter dan het is en in NL zijn we het braafste jongetje van de klas, zeker ivm andere landen in de EU. Andere landen zijn veel milder en minder streng, als we de eisen gelijk maken aan andere EU landen zou het probleem wel eens als sneeuw voor de zon verdwenen kunnen zijn.

 • loonbedrijf verberne

  Ga op een goede manier de mest scheiden, dikke fractie buiten de nederlandse landbouw, dunne fractie blijft in nederland.
  wettelijk wat meer stikstof uit die dunne fractie toe mogen dienen en weg probleem.En belangrijkste het is dan BETAALBAAR voor ons veehouders

 • betalert

  Beste sector,
  Ga lobbyen voor draagvlak om varkensmest te gebruiken als verdrijvingsmiddel/ vulmiddel bij gaswinning. Iedereen blij,
  geen mestoverschot, geen verzakkingen, minder kosten en goedkoper voedsel.
  Mijn stem heb je!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.