Home

Nieuws 1325 x bekeken 15 reacties

Forse winststijging Monsanto

St. Louis – Monsanto heeft in het afgelopen kwartaal een winst geboekt van 1,48 miljard dollar (1,15 miljard euro), 22 procent meer dan een jaar eerder.

De Amerikaanse onderneming profiteert onder meer van een sterke vraag naar maiszaad en Roundup-herbiciden in de VS. Monsanto is de grootste producent van zaaigoed wereldwijd en een belangrijke producent van herbiciden. De omzet steeg van 4,7 vorig jaar naar 5,4 miljard dollar (4,26 miljard euro). Het grootste deel, 3,28 miljard dollar, wordt opgebracht door de verkoop van maiszaad en eigenschappen. Op jaarbasis nam de omzet van de divisie 400 miljoen dollar toe. De brutowinst van de maisdivisie maakt tweederde van de omzet uit. De maismarkt is krap en hoge prijzen maken dat boeren in de VS en Brazilië arealen uitbreiden.
De afzet van Roundup-herbiciden steeg met zo’n 300 miljoen dollar. Monsanto verkoopt soja en mais waarbij de plant genetisch is aangepast zodat ze Roundup-herbiciden kan weerstaan. De omzet en winst van de divisie stond onder druk omdat het patent achter de formulering is vervallen en Chinese en Poolse concurrenten vergelijkbare producten op de markt brachten. Hierdoor kwamen prijzen onder druk te staan.
De afzet van sojazaad, groentezaad en katoen en andere gewassen nam licht af. Bij soja merkt Monsanto op dat de Genuity RoundupReady 2 Yield – variant wordt ingezaaid op circa 16,2 miljoen hectare, ongeveer wat het bedrijf uit Missouri eerder als doel stelde. Monsanto verwacht voor het hele boekjaar, eindigend op 31 augustus, een winst van 4,40 tot 5,50 dollar per aandeel. Eerder noemde het bedrijf een winst van 4,30 tot 4,40 dollar.

Laatste reacties

 • abtje

  Winst maken wordt nog makkelijker als je niet meer voor je fouten hoeft op te draaien en zo onschendbaar word.
  Trieste bedoeling...

 • henk.de.haan

  Monsanto is een heel fout bedrijf ! Eerst mais en soja resisent maken voor Roundup en dan heel veel roundup verkopen. Hele soja velden in Brazilie en Argentinie worden gespoten (met vlieftuigen), waardoor alle leven dood gaat, het grondwater wordt vervuild, het land van de kleine boeren wordt ook meegesproeid en daar gaan de groeten dood en de mensen/boeren worden er ziek van.
  Dan krijgen wij gemodifiveerde soja en mais (veelal via veevoeder via dierlijk voedsel) te eten en wie weet dat voor ellende te weeg brengt op het gezondheid gebied. Ik zou zeggen boycot gemodificeerd voedsel en koop biologisch voedsel.

 • Mels

  Juist Abtje en dat is waar we tegenaan moeten schoppen.GMO gewassen kunnen we niet meer terugdraaien,al ben je nog zo tegen het is de realiteit maar als blijkt dat er stront aan de knikker is dan is Monsatan niet thuis.

 • Mels

  henk.de.haan,Biologisch is niet nodig hoor,als je maar voedsel koopt wat uit de EU komt,helaas krijgen dieren in EU ook gmo voer.Mijns inziens is dit vervuild voer maar wie ben ik.

 • aarthamstra1

  De Groene natuur liefhebbers zijn de HOOFDSCHULDIGE met hun gedram over(groene) stroom. De biogas boer werkt hard verdiend NIETS. De vervuiler betaald niet meer voor zijn afval maar verdiend er aan.
  Voedsel word (te) duur voor dier en mens. De natuur word er zeker niet beter van
  Zowel de mens als de natuur word een loer gedraaid door deze slimme jonge jongens. Shell ,,werelds grootste vervuiler heult met de Natuur.Shell roept nu dat de aarde opwarmt ,dat het mis gaat met de CO2 beheersing op aarde.Deze grote
  leugen word gretig geslikt door politiek/natuur liefhebbers.En werken zo mee
  aan de nieuwe dictatuur ,, De Multinationals . Onze boeren belangen behartigers
  zijn er al door vergiftigd .

 • aarthamstra1

  De Groene natuur liefhebbers zijn de HOOFDSCHULDIGE met hun gedram over(groene) stroom. De biogas boer werkt hard verdiend NIETS. De vervuiler betaald niet meer voor zijn afval maar verdiend er aan.
  Voedsel word (te) duur voor dier en mens. De natuur word er zeker niet beter van
  Zowel de mens als de natuur word een loer gedraaid door deze slimme jonge jongens. Shell ,,werelds grootste vervuiler heult met de Natuur.Shell roept nu dat de aarde opwarmt ,dat het mis gaat met de CO2 beheersing op aarde.Deze grote
  leugen word gretig geslikt door politiek/natuur liefhebbers.En werken zo mee
  aan de nieuwe dictatuur ,, De Multinationals . Onze boeren belangen behartigers
  zijn er al door vergiftigd .

 • l coumans

  poe aart wat kan jij veel zeggen met weinig woorden en ook nog in kleur, bij onze bestuurders is het net andersom veel woorden en niks tezeggen, aart blijf scherp.

 • rrvanc

  Biologisch of niet Monsanto is het enige bedrijf dat zaden op de markt brengt en proeven doet om voedsel voor mens en dier te telen.
  Daar er anders in de toekomst geen voedsel genoeg kan geproduceerd door dat de wereld bevolking blijft stijgen,en nu met Monsanto de mensen zullen kunnen blijven eten, anders zouden er in de toekomst wel veel mensen kunnen verhongeren.

 • Bison

  Er zijn al teveel mensen anyway.
  Monsatan doet het alleen voor de knaken.

 • denker123

  rrvanc,Er is voedsel genoeg op de wereld als er geen geen voedselgewassen voor onrendabele biobrandstoffen gebruikt worden, 70% van de toegenomen wereld maisproduktie tussen het jaar 2000 en nu wordt gebruikt voor de produktie van biobrandstof ,bij soyabonen is dit 50% en bijtarwe 25%, Daarom zijn er geen risicovolle GMO rassen nodig om voldoende voedsel te produceren,ze zitten ook achter de biobrandstof produktie en sturen president Obama om een monopolie te krijgen.Waarom geven ze anders subsidies aan scholen en jongeren clubs,zodat alle kritiek weggeblazen wordt.Of is de GMO techniek toch niet veilig??

 • Webploeger

  Mee eens, denker123. Trouwens, Bison, hoe zo te veel mensen? De Heere zorgt ervoor dat de aarde voldoende blijft produceren - elk decennia stijgen de opbrengsten enorm - alleen wij hebzuchtigen willen niet eerlijk delen of goed gebruik maken van het gewas - zoveel wordt prijsgegeven als dierenvoer of biogas/brandstofwinning. Ik ben niet tegen vleeseten, hoor, zeker niet, daar is niets mis mee. Wel moeten we zeker goed nadenken over de over-consumptie en verspilling aan allerlei fronten, terwijl onze broertjes en zussen in arme landen honger lijden. Maar ja, dat ligt niet zozeer aan de boeren, daar hebben we overheden (dictators, EU, enz.) en multinationals die veel bepalen.

 • herwaarden

  Beste rrvanc,u leest Monsanto is een fout bedrijf en dan vertelt u dingen van M.
  die lijden tot grote rampen ???
  Zij leveren 1-jaar-houdbaar zaad, als je niet weet te ontsnappen !!! Als ze een keer !!!!!
  niet leveren lijdt u honger en ga je dood !!!
  Heel de regering is hier bedorven, want ze doen er niets aan.

 • Bison

  Webploeger als de wereld populatie elke 30-50 blijft verdubbelen is de wereld over 100 jaar in 1 grote beijing omgetoverd.Ik zie het als een rattenplaag die alleen maar groter word(is ook moeilijk om wat aan te doen als het om mensen gaat)).
  Met die kleine broertjes en zusjes in arme landen heb ik wel meelij,maar de schuld voor hun situatie moeten ze maar aan hun ouders wijten die ze op een stuk van wereld zetten waar nooit genoeg voedsel is,en ik zie het niet als mijn verandwoordelijkheid om ze allemaal in leven te houden op onze kosten.
  Al de voedselhulp die daar verstrekt is door de west in de laatste 60 jaar heeft alleen tot gevolg gehad dat er daar nou 3 keer zoveeel mensen honger lijden,...er komt geen eind aan.Je kan ze ook niet allemaal naar de west importen want je ziet wat het gevolg daarvan is in je eigen landje.

 • agratax2

  Zo lag zeer bekende Amerikaanse beursanalisten Monsanto als een JUNK belegging aanduiden ondanks de enorme winsten moet duidelijk zijn dat de RR politiek goed fout zit op termijn en er de nodige rechtspraken verloren zullen worden door de GMO gigant . Tot nu toe hebben ze hoofdzakelijk geprocedeerd tegen kleine spelers die niet de kracht hadden de reus van zijn lemen voeten te stoten. Maar er zal een grote speler op staan die wel de capaciteit heeft om de reus omver te werpen.

 • rrvanc

  Beste herwaarden.Ik heb nooit gelezen of geschreven dat Monsanto een fout bedrijf is.Wat u schrijft is onzin over zaad 1 jaar houdbaar, u kan het volgend jaar ook gebruiken als u te veel heeft gekocht maar u mag het niet zelf vermenigd vuldigen met aardappelen of granen doet u dat toch ook niet zelf ,anders gaat u zeker minder tonnen kunnen oogsten en zette de bevolking weer voor veel duurder voedsel (vraag en aanbod) een deftig boerke koopt ieder jaar nieuw gekeurd zaai of plantgoed.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.