Home

Nieuws 729 x bekeken

Europese vlees- en eierexporten dalen

Brussel - De Europese export van varkensvlees is in januari van dit jaar 2,4 procent lager uitgekomen dan een jaar geleden. De export van pluimveevlees is 14,3 procent lager uitgekomen, de eierexport is ook iets gedaald (0,7 procent).

Dit blijkt uit de gegevens die de Europese Commissie heeft gepubliceerd. In totaal exporteerde de EU een hoeveelheid van 246.931 ton varkensvlees. Vooral Rusland en Zuid-Korea hebben minder Europees varkensvlees afgenomen. De export naar Rusland is met 15 procent gedaald en kwam uit op 53652 ton. Zuid-Korea nam 61 procent minder varkensvlees af dan een jaar geleden en kwam uit op 7.440 ton. De export naar China daarentegen is met 25,5 procent gestegen naar een hoeveelheid van 62.878 ton.

Hongkong nam 23 procent minder varkensvlees af en kwam uit op een hoeveelheid van 31.106 ton. Hongkong is voor veel exporteurs een springplank naar China. Naarmate China meer landen toestemming geeft om rechtstreeks de Chinese markt te bedienen, zal de export naar Hongkong onder druk komen te staan. De Europese import van varkensvlees is met 5,2 procent gedaald naar 2.994 ton. Zwitserland is met 1.699 ton de grootste leverancier.

De EU exporteerde in januari in totaal 100.258 ton pluimveevlees. De export naar Hongkong bedroeg 10.100 ton; 33 procent minder dan een jaar geleden. De grootste afnemer van Europees pluimveevlees, Saoedi Arabië nam 9 procent meer af. Naar dat land ging 13.659 ton pluimveevlees. De Europese import van pluimveevlees is iets gestegen. Vooral Thailand is weer volop terug in de markt. Het land exporteerde 47 procent meer vlees naar de EU dan een jaar geleden, in totaal een hoeveelheid van 20.096 ton.

Bij de eierexportcijfers valt vooral op dat Rusland en Oekraïne flink meer eieren en eiproducten hebben afgenomen. Rusland 166 procent meer en Oekraïne twee keer zoveel; respectievelijk 1.080 ton en 408 ton. De Verenigde Staten en India hebben meer eierproduct naar de EU geëxporteerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.