Home

Nieuws 1011 x bekeken 6 reacties

Dijksma schort verkoop natuur tijdelijk op

Den Haag – Met het inlassen van een pauze en een tussentijdse evaluatie komt staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) de tegenstanders van natuurverkoop tegemoet.

Maar van het schrappen van dit plan wil zij niets weten, zo bleek dinsdagavond tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Half mei zet Staatsbosbeheer de eerste 34 van mogelijk ruim 10.000 hectare natuur in de etalage. Dat is nodig om te voldoen aan de taakstelling die het kabinet de organisatie heeft opgelegd. Tot 2017 moet namelijk in totaal 100 miljoen euro in de staatskas worden gestort. Dit jaar wordt de eerste 10 miljoen daarvan verwacht.

De 34 hectare bestaat uit zestien kavels in de omgeving van het Overijsselse Daarle en zou nog deze zomer gevolgd moeten worden door nog eens 94 hectare. De gronden bestaan onder meer uit bos, paden, houtwallen en grasland. Maar na kritiek van een groot deel van de Tweede Kamer, waaronder Dijksma’s eigen PvdA, schort zij nu de verkoop na de eerste tranche op. Eerst heeft een evaluatie plaats en vervolgens een debat met het parlement over de resultaten daarvan.

Dat wil niet zeggen dat dit plan nu van de baan is. Hoewel Dijksma bereid is naar alternatieven te kijken, ziet zij geen andere mogelijkheden om de afgesproken 100 miljoen te besparen. En dat is nodig, omdat er anders een gat in de begroting van de EHS ontstaat. Bovendien biedt de verkoop kansen voor boeren om te voldoen aan de vergroeningseisen onder het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Wel wil Dijksma verpachting in plaats van verkoop overwegen, hoewel zij sceptisch is over de opbrengst daarvan. Hetzelfde geldt voor andere alternatieven.

Het plan van Jesse Klaver (Groenlinks) om in plaats van natuurgronden te verkopen een heffing op gewasbeschermingsmiddelen in te voeren, is volgens Dijksma hoe dan ook niet aan de orde. “Dat is echt heel heftig”, hield zij hem voor. “Dat betekent dat wij boeren, waarvan wij Kamerbreed hebben vastgesteld dat het verdienmodel moet verbeteren, bij de kraag grijpen.” Ook een verdere personele inkrimping van Staatsbosbeheer is wat haar betreft geen optie.

Laatste reacties

 • abtje

  Begint het zwabberen nu al? Hou je rug recht. Verkoop die zooi en lever die 100 miljoen in bij financieen.
  Nu alweer onder de boeren stelen met gewasbeschermingmiddelen toeslag?
  Schaam je Gif Groen Links.
  In de stad Utrecht werd door gifgroen Utrecht geen onkruid meer geborsteld, maar de gifspuit gehanteerd omdat dit goekoper was.
  En nu weer op zijn gifgroens naar de boeren kijken? Rot op Leipie Loeroog Jesse Klaver...

 • Mels

  Onbetrouwbare lozers in Den Haag

 • jan1966

  Weduwen met kinderen beneden de 18 krijgen bijna geen uitkering meer. Ouderen met een beetje vermogen moeten betalen voor verpleeghuiszorg. Gepensioneerden worden gepak, de ww-duur wordt steeds verder ingekort, MAAR DE NATUUR DAAR MAG JE NATUURLIJK NIET OP BEZUINIGEN WANT DAN STAAT DE LINKSE GUTMENSCH OP ZIJN ACHTERSTE BENEN

 • jan67

  BEN OOK TEGEN DIE LINKSE MELIEU BENDE MAAR MOET WEL ZEGGEN RECHTS DOET ER NU AL NET ZO HARD AAN MEE!!!

 • alco1

  @jan67. Verklaar je nader!

 • jan67

  rechts houd toch niks tegen alco staat erbij en kijkt er naar

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.