Home

Nieuws 1186 x bekeken 1 reactie

'Desnoods nationale beperkingen neonicotinoïden'

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma bereidt zich voor op het nemen van nationale maatregelen om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen met neonicotinoïden aan banden te leggen.

Dat is volgens haar nodig voor het geval de EU-lidstaten geen Europees verbod willen, zo zei zij woensdag in een debat met de Tweede Kamer.

Op 29 april wordt in Brussel voor de tweede keer gestemd over een voorstel van de Europese Commissie over deze kwestie. Dit plan behelst een verbod van twee jaar voor de toepassing van drie stoffen op soorten die niet aantrekkelijk zijn voor bijen. In maart konden de lidstaten hierover geen overeenstemming bereiken.
Mocht dat eind deze maand opnieuw niet lukken, wil Dijksma op nationaal niveau actie ondernemen. Op welke wijze is nog niet bekend. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt de invoering van restricties voor het gebruik van neonicotinoïden.

Kamerlid Gerard Schouw stelde dinsdag schriftelijke vragen aan Dijksma over drie geheime studies van chemieconcern Bayer, waaruit zou blijken dat gewasbeschermingsmiddelen gevaarlijk kunnen zijn voor bijen.

Eén reactie

  • Henk Tennekes

    Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft op 24 januari met de aangenomen motie Ouwehand-van Gerven de regering verzocht zich in te zetten voor een Europees moratorium op het gebruik van alle toepassingen van neonicotinoiden en fipronil. We moeten afwachten wat staatssecretaris Dijksma daarvan kan waarmaken, maar ik vrees dat het een slap aftreksel gaat worden van de motie Ouwehand-van Gerven, waar niemand iets mee opschiet, en zeer zeker de bijen niet

Of registreer je om te kunnen reageren.