Home

Nieuws 670 x bekeken 2 reacties

Clenbuterolgebruik in veeteelt mogelijk van invloed op uitslag dopingcontroles

Wageningen - Het illegale gebruik van clenbuterol in de veeteelt kan van invloed zijn op de uitslag van dopingcontroles in de sport. Dit blijkt uit een onderzoek van Rikilt Wageningen UR in samenwerking met collega instituten.

In opdracht van de FIFA (Wereldvoetbalbond) onderzocht Rikilt 47 vlees- en voedsel monsters. Deze waren allen afkomstig van hotels in Mexico waar voetbalteams logeerden tijdens het Wereld Kampioenschap voetbal onder 17. In 14 van deze monsters werd de groeibevorderaar clenbuterol aangetroffen. Een collega instituut onderzocht 208 urinemonsters van voetballers gehuisvest in de betreffende hotels en vond in 109 daarvan clenbuterol. Bij slechts 5 van de 24 teams die voor de dopingcontrole urinemonsters hadden afgegeven, werd geen clenbuterol aangetroffen. Tenminste één van deze teams was op een strikt vleesvrij dieet gezet.

De FIFA startte het onderzoek naar mogelijke problemen met voedselverontreiniging in relatie tot dopingtesten in 2011. Dit naar aanleiding van vijf positieve dopingcontroles met clenbuterol bij het Mexicaanse nationale voetbalelftal tijdens out-of-competition dopingcontroles. Het onderzoek toont aan dat clenbuterol in consumptievlees grote problemen veroorzaakt als dit wordt gegeten door topatleten die geregistreerd staan bij nationale en internationale dopingcontrolesystemen. "Er is dan ook dringend behoefte aan overheidsoptreden om het illegale gebruik van clenbuterol in de veeteelt wereldwijd te bestrijden", aldus het Rikilt.

Het gebruik van clenbuterol in de veeteelt is verboden in de gehele Europese Unie. Dit verbod geldt ook voor alle vleesexporterende landen die hun vleesproducten op de markten van de EU-lidstaten willen brengen.

Laatste reacties

  • abtje

    Wageningen weer centjes verdient, was ook niet moeilijk, toch?

  • arkova

    hoe zou dat uitpakken met ractopamine?

Of registreer je om te kunnen reageren.