Home

Nieuws 1019 x bekeken 4 reacties

Brussel houdt vast aan registratie biodiesel

Brussel – De Europese Commissie houdt vast aan de registratie van biodieselimporten uit Argentinië en Indonesië. De organisatie verdenkt de landen van dumping van en illegale subsidies voor biodiesel.

De Commissie kwam in actie na klachten van de European Biodiesel Board (EBB), een belangenorganisatie die claimt 80 procent van de productie van biodiesel in de EU te vertegenwoordigen.
Bij dumping wordt een product onder de kostprijs op de thuismarkt in het buitenland afgezet. De landen zouden ook een extra exportbelasting heffen op de grondstoffen van biodiesel. In het geval van Argentinië betreft het soja en voor Indonesië palmolie. Hierdoor wordt de kostprijs voor biodieselproducenten in het land kunstmatig laag gehouden. In 2012 nam mede hierdoor de import van biodiesel in de EU met meer dan 25 procent toe, aldus de EBB.
Voor beide landen is de EU de belangrijkste buitenlandse afzetmarkt voor biodiesel. Andere rijke landen die biobrandstoffen promoten middels een bijmengplicht hebben een wagenpark met vooral benzineauto’s. Daarom zijn deze landen gericht op bio-ethanol op basis van mais en soja. Voor Argentinië was de export van biodiesel naar de EU in 2012 goed voor bijna 2 miljard dollar, aldus persbureau Agra Europe.
De Europese Commissie verwacht spoedig de resultaten van een nader onderzoek te kunnen presenteren. Aanvullende maatregelen zouden al in mei kunnen worden genomen, aldus secretaris-generaal Raffaello Garofalo van de EBB, die het aanhouden van de registratie door de Commissie verwelkomt.

Laatste reacties

 • abtje

  Ja, stel je voor dat de consument voordeel heeft van goedkopere diesel.

 • Philips

  Of dat de boer er beter van wordt... !

 • agratax2

  Hier spelen meer zaken dan alleen de export subsidie op bio brandstof. De wijze van produceren gaat ten koste van een enorme aanslag op de flora (regenwoud kappen en steppen omploegen) wat weer de fauna zal bedreigen. Maar erger nog de palmolie plantages leveren een onvoorstelbare hoeveelheid Broeigassen en het in cultuur brengen van de pampa's zal leiden tot woestijn vorming op termijn en levert nu al een onberekenbare schade aan flora, fauna en de lokale mensheid door ongebreideld gebruik van Round Up en andere bestrijdingsmiddelen. Zolang we niet weten wat de gevolgen van ons handelen zijn moeten eerst nadenken en dan handelen. Luister als mensheid minder naar de zgn. wetenschap en zeker als die gevoed wordt door het grootkapitaal. Deze laatste groep gaat letterlijk over lijken om hun miljarden binnen te harken.

 • denker123

  Het zijn de multinationals Cargill,Bunge.ADM en Monsanto die de biodieselmarkt in handen hebben,maar bio komt in hun woordenboek niet voor. Dus gaat het alleen om zoveel mogelijk subsidiegeld lospeuteren bij de regeringen,in de landen waar zij opereren.In de V.S.mogen ze sinds vorig jaar meer biodiesel maken terwijl er minder grondstof was door de droogte ,biodiesel wordt in de V.S. voornamelijk gemaakt uit soyaolie!!!Trouwens waarom moet biodiesel uitgevoert worden ,kunnen Indonesie en Argentinie het niet zelf gebruiken als biodiesel zo milleuvriendelijk is ??

Of registreer je om te kunnen reageren.