Home
Nieuws
1820 x bekeken
21 reacties
Boeren veenweidegebied zien meest in kringlooplandbouw
Houten – Boeren in het veenweidegebied denken dat kringlooplandbouw en duurzaam graslandbeheer de beste methoden zijn om de kwaliteit van oppervlaktewater te verbeteren.
Maatregelen als bufferstroken en zuiverende slootsystemen zijn minder populair, omdat ze leiden tot landverlies en dus productieverlies. Dat blijkt uit een onderzoek van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden. Aanleiding van het onderzoek is dat in het oppervlaktewater van het veenweidegebied te hoge voedingsconcentraties bevonden. De normen voor stikstof en fosfaat worden op sommige locaties vijf keer overschreden. Hierdoor ontstaat teveel kroos en algenbloei en neemt de biodiversiteit af. Het gebied haalt de doelstellingen van de Kaderrichtlijn water niet. De provincie Utrecht wil met een projectgroep de waterkwaliteit verbeteren.
Percelen in het veenweidegebied zijn al erg smal en als daar ook nog een bufferstrook langskomt, blijft er in de beleving van boeren heel weinig ruimte over. Alterra kwam in een recent onderzoek tot de conclusie dat bufferstroken beperkt rendement opleveren. Biomassateelt wordt door de meeste agrariërs gezien als “veel werk voor weinig geld en weinig opbrengst.” Hoge kosten maken dat onderwaterdrainage wordt afgekeurd.
Kringlooplandbouw wordt door vrijwel alle agrariërs de beste maatregel genoemd, vooral omdat het kan leiden tot een hogere gewasopbrengst en een besparing op kunstmest. Duurzaam graslandbeheer wordt goed toepasbaar bevonden, omdat een beter grasbestand leidt tot een betere benutting van mest. In de huidige bedrijfsvoering zijn vrijwel alle agrariërs volgens het onderzoek al bezig met duurzaam graslandbeheer.
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.