Home

Nieuws 2012 x bekeken 5 reacties

‘Bestuurscrisis splijt bestuur Rabobank’

Utrecht – Voorzitter Piet Moerland van Rabobank ligt overhoop met financieel topman Bert Bruggink. Dat schrijft het Financieele Dagblad op basis van anonieme bronnen. Oorzaak zou het plotselinge ontslag van bestuurder Gerlinde Silvis zijn. De coöperatieve bank is veruit de belangrijkste kredietverschaffer van de Nederlandse land- en tuinbouw maar worstelt sinds een jaar met diverse affaires.

De ruzie maakte dat Bruggink zes bestuursvergaderingen liet schieten. Moerland ontsloeg Silvis zonder het bestuur te raadplegen, aldus Bruggink. Als de bronnen de waarheid spreken, betreft het een nieuwe smet op het blazoen voor de lang onkwetsbaar lijkende bank, die zichzelf graag als degelijk in de markt zet. Op de kredietverlening aan bedrijven hebben intriges binnen de bank geen invloed.
De toezichthouder op banken DNB heeft Rabobank gevraagd klantendossiers op orde te krijgen en onderzoekt of Nederlandse banken commercieel vastgoed voldoende hebben afgewaardeerd. Rabobank is de grootste financier van commercieel vastgoed in Nederland, een markt die ernstig is verslechterd sinds 2008. Afschrijvingen kunnen ernstig drukken op het bedrijfsresultaat van Rabobank.
De bank moet bovendien mogelijk een boete betalen van honderden miljoenen vanwege fraude met de geldmarktrente Libor. Tenslotte verloor de bank de hoogste status qua kredietwaardigheid. Eerder haalden S&P en Moody’s Rabobank al van de “triple-A” lijst, maar nu heeft ook Fitch dat gedaan. De bank worstelt bovendien met tegenvallende groei in agrarische sectoren die het domineert, zoals de varkenshouderij en glastuinbouw.
Rabobank is direct betrokken bij een grootscheepse herstructurering van het nauwelijks renderende vleesconcern Vion. Vorig jaar had Rabobank in de nationale en internationale agri- & foodsector 91,6 miljard euro uitstaan.

Laatste reacties

 • agpros

  kritiek is eigenlijk overbodig, die loopt van ze (en bij elke bank af als water van een eend

 • joannes

  Waarom is het dat in periode van voorspoed dit soort conficten niet opdoemen?

 • alco1

  'Smeergeld' @joannes. Kan nu niet meer.

 • agratax2

  Wat mij het meeste tegen de borst stuit is de manier van acteren van de leiding en die elke dag wil uitstralen dat ze sterk zijn door >samenwerken<. Ik zie de coöperatieve gedachte waar de bank prat op gaat steeds verder weg drijven. Denk aan de reclame spotjes in exotische buitenlanden, die zeker niet bedoeld zijn voor de leden van de Rabo allemaal 'kleine' spelers op de (Nederlandse' markt. De grootte jongens die rabo nodig zijn in de exotische oorden zijn geen van allen lid van een plaatselijke Rabo bank in den lande.

 • aarthamstra1

  Èen cooperatieve bank ,zonder winst oogmerk ,Wij de bank zijn er voor u. Dat is het idee. Met kennis van zaken van de gehele wereld.\
  Alle plaatselijke banken en hun besturen gesloopt, of onder toezicht geplaatst.
  Libor schandaal ,Euribor komt er aan. Een bank die

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.