Home

Nieuws 480 x bekeken

Aanpak schijnconstructies aangescherpt

Den Haag – De toezicht en handhaving van schijnconstructies op de arbeidsmarkt en malafide uitzendbureaus zal zich meer gaan richten op natuurlijke personen. Dat zegt minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een debat in de Tweede Kamer.

De inspecties zullen uitbreiden omdat in de uitzendbranche veel faillissementsfraude voor komt, waardoor het lastig is om sancties op te leggen. De Tweede Kamer steunt de minister hierin unaniem.

Asscher zegt tijdens het debat dat het open gaan van de grenzen voor Roemeense en Bulgaarse werknemers niet zal leiden tot een grote toestroom van mensen uit deze landen.“Er is geen migratietraditie vanuit deze landen naar Nederland en er worden ook geen arbeidskrachten geworven. Vanuit deze landen gaan de meeste arbeidsmigranten naar Zuid-Europa. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt maakt zich grote zorgen over de toelating van Roemenen en Bulgaren op de Nederlandse arbeidsmarkt, zeker nu de werkloosheid in Nederland zo groot is. Op zijn verzoek om de grenzen voor deze werknemers nog langer gesloten te houden reageert Asscher dat dit niet mogelijk is. “Hiervoor zullen Roemenië en Bulgarije in moeten stemmen en de kans dat ze dat doen is nihil.”  Asscher kiest ervoor om in overleg met de landen te voorkomen dat er sprake is van illegale arbeid, uitbuiting en schijnconstructies en het  voorkomen van oneerlijke concurrentie. De minister heeft soortgelijke overleggen met Polen en met de toekomstige EU-lidstaat Kroatië.  
Een Kamermeerderheid is bezorgd over de concurrentie van buitenlandse werknemers. “Ik was laatst in de Noordoostpolder en daar zijn 2.300 werkzoekenden, terwijl er 2.000 Polen aan het werk zijn. Bedrijven hebben daar geen contact met het UWV en de gemeenten om Nederlandse mensen in dienst te nemen”, zegt VVD-Kamerlid Malik Azmani. Asscher reageert dat dit onderdeel is van het sociaal akkoord. “Daarin heeft iedereen de opdracht gekregen om mensen weer aan het werk te krijgen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.