Home

Nieuws 3726 x bekeken 5 reacties

AFM waarschuwt tegen beleggen in landbouwgrond

Amsterdam - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) roept consumenten op om goed onderzoek te doen als ze overwegen te beleggen in grond. Aan deze beleggingen kleven beduidend grotere risico’s dan aan bijvoorbeeld spaarproducten, stelt de AFM. Ze zegt veel aanbiedingen te zien om te beleggen in grond. Er worden vooral landbouwkavels in Nederland en in Oost-Europa aangeboden, onder meer via advertenties in landelijke dagbladen en op internet.

Consumenten krijgen volgens de AFM vaak een te rooskleurig beeld voorgespiegeld over hoge rendementen. Sommige partijen zouden grondbeleggingen aanbieden als alternatief voor een spaarrekening. De AFM wijst erop dat grondbeleggingen juist aanzienlijk hogere risico’s kennen dan spaarrekeningen en in haar ogen daarom geen geschikt alternatief zijn.
Zeker nu de grondprijzen onder druk staan, is het de vraag of de voorgespiegelde rendementen realistisch zijn. Waardeontwikkeling van landbouwgrond door wijzigingen van bestemmingsplannen is vaak minder dan voorspeld. Bij grond in het buitenland zijn de risico’s nog groter, omdat controle dan lastiger is, evenals aansprakelijkheidsstelling.

De AFM houdt sinds 2008 verscherpt toezicht op aanbieders van grondbeleggingen.

Laatste reacties

 • bert.fernhout1

  in een slechte tijd is beleggen in grond de beste optie dit zeg ik uit ervaring

 • abtje

  Mee eens , MAAR je moet wel weten wat je doet, je kunt er voor jaren aan vastzitten. Bovendien mag de investeerder zich er heus eerst wel in verdiepen en zich niet onder valse voorwendselen of gladde praatje over laten halen.

 • minasblunders1

  Juist. En die gladde praatjes komen in dit land van de overheid. Zij doet het voorkomen alsof er een hoog rendement op de grond zit in de vorm van pacht, die ze speciaal voor de gelegenheid maar eens flink verhoogd heeft. In werkelijkheid kan een pachter deze luchtbel niet betalen. Pure misleiding dus.

 • ed12345

  ik denk dat je grond aankopen alleen op lange termijn kan zien b.v. de verzekering Utrecht doet dat mischien al honderd jaar

 • abtje

  Inderdaad Ed, aandelen kan je na enkele weken weer verkopen. Beleggen in grond doet men meestal voor enkele generaties.
  Je moet zeker weten dat je het geld voorlopig niet nodig hebt.
  Kopen is altijd makkelijk, het verkopen echter...

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.