Home

Nieuws 10531 x bekeken 17 reactieslaatste update:19 apr 2013

‘2013 slecht jaar voor loonwerksector’

Nijkerk - Loonwerkbedrijven hebben in 2012 gemiddeld een verlies geleden van bijna 50.000 euro, oftewel een bedrijfseconomisch rendement van -3,2 procent.

Een jaar eerder bedroeg het verlies ruim 30.000 euro. Dat blijkt uit een eerste raming van branche-organisatie Cumela, gebaseerd op analyse van de jaarcijfers van vijftig bedrijven. Volgens algemeen directeur Jan Maris wordt 2013 opnieuw zwaar.
De cijfers zijn inclusief een berekende vergoeding voor de eigen arbeid en de rente voor het geïnvesteerde eigen vermogen. Wanneer deze posten buiten de cijfers worden gelaten, dan blijft er op een gemiddeld bedrijf nog een zeer kleine vergoeding voor arbeid en risico over. De oorzaak voor de daling komt deels op gestegen brandstofkosten. Het aandeel in de bedrijfskosten steeg bijna een procentpunt tot 15,1 procent van de brutomarge.
Maris verwacht dat 2013 het moeilijkste jaar wordt voor de loonwerksector sinds de crisis voor de sector in 2010 inzette, maar ook het laatste crisisjaar. De vraag naar agrarisch loonwerk blijft aanwezig. De omzet van puur agrarische loonwerkers steeg zelfs, maar de markt voor grondverzet is zo goed als stilgevallen. Het leidde tot een daling van de bezettingsgraad van machines. Het valt Maris dan ook tegen dat de regering geen nieuwe investeringen in infrastructuur inzet om de crisis te lijf te gaan, een vaak beproefde methode.
Vorig jaar stopte of failleerde niet meer dan één bedrijf per week, denkt Maris, en vermoedelijk minder. De sector telt met als in de laatste jaren volgens Maris nog drieduizend bedrijven omdat tegenover vrijwel elk bedrijf dat verdwijnt een nieuwe onderneming staat. Het doorzettingsvermogen van bedrijven die jaarlijks interen op hun vermogen en het positivisme van starters, roept bij Maris zowel bewondering als zorgen op.
“De loonwerksector bestaat voor het overgrote deel uit familiebedrijven. Er zijn bedrijven waarbij man en vrouw en twee nog in huis wonende zoons bij elkaar 50.000 euro verdienen. Daarvan kun je leven maar het is voor de sector als geheel niet erg gezond. Bedrijven die voor heel weinig bereid zijn te werken tasten ook de winstgevendheid en investeringsmogelijkheden van meer ambitieuze bedrijven aan."
Volgens Maris is de spreiding groot. “Er zijn zowel grote als kleine bedrijven die goed verdienen waar andere vergelijkbare ondernemingen fors inleveren. ”

 

 

Eerder stond bij dit verhaal per abuis een foto van de Firma S.Vogelzang & Zonen uit Boerakker. Het bedrijf herkent zich niet in het beeld van het artikel dat het moeizaam gaat in de loonwerksector.

Laatste reacties

 • Mels

  Door de kleine marges in de agrosectoren durf je als loonwerker ook niet met goed fatsoen een stevig tarief te rekenen. Dat zou natuurlijk wel moeten en dat tarief moet doorberekend kunnen worden en daar wringt de schoen. Toch is het ergens wel goed dat de marges krap zijn want anders concureerden ze mekaar op zeker kapot. Nu laten ze mekaar nog eenigzins in hun waarde.

 • ikkethuis

  Ik heb me laten vertellen , dat het enige waar nog geld mee te verdienen mest is. De loonwerkers die hierop ingericht zijn draaien nog best.

 • Demeter Griend

  Gewoon stoppen als je niks verdiend.
  Der staat wel een ander op.

 • ron_kleinsman1

  Als ik de machines van de gemiddelde loonwerker zie dan hebben ze niks te klagen.Laten ze maar efficiënter werken.Machines moeten als de tijd er voor is 24 uur per dag draaien twee mannetjes er op gaan met dat spul.Twee tarieven voor de dag en een voor de nacht.In slape tijden machines goed na kijken en of reviseren.Om capaciteit hoeven ze niet ingeruild te worden.Die is bij het inkuilen vaak aan de te hoge kant !!!

 • drientje

  En weer zag je dit voorjaar fonkelende nieuwe machines en tractoren, mn bij de loonwerkers in het agrarisch werk. En dan die overcapaciteit, Binnen een week zit de mest in de grond, over enkele weken zit binnen een week de totale grasoogst in de kuil. Dit moet toch slimmer georganiseerd kunnen worden.

 • jelmer

  Het punt is volgensmij dat geen enkele boer wil inleveren op zijn oogstkwaliteit en dat al het werk gedaan moet worden in een korte tijd dat het weer goed is. je kunt er simpelweg niet op gokken dat er twee weken de tijd is om de eerste snee gras op te ruimen terwijl het ook goed kan voorkomen dat deze snee in 1 of 2 dagen volledig geoogst dient te worden. Het idee om efficienter te werken is daarmee niet makkelijk te realiseren, maar de machines zouden het inderdaad wel aan kunnen. Ik vind twee tarieven voor dag en nacht een beetje een gek idee, is het idee dat er snachts een duurder tarief wordt gerekend? de personeelskosten zullen hoger zijn namelijk.

 • vinnetrad

  je bent toch een dienstverlenend bedrijf,waarom dan niet je kosten doorberekenen,als de diesel duurder word, sowat ! De meeste loonwerker zijn bang voor hun collega concurent ,maar die houdt het vroeg of laat toch voor gezien, je kunt immers niet beneden je kosten werken.

 • frans64

  de meeste boeren zijn bang dat de loonwerker een euro verdiend ,dan denken ze al dat het goedkoper is om zelf een machine te kopen dat is goed uitgerekend toch wel duurder dan het werk uitbesteden maar ja de loonwerker mag gewoon niets verdienen van die boeren

 • Poekske

  ze verdienen niets maar toch een nieuwe fonkelende nieuwe hightech superdeluxe fulloption trekker op de koer, of toch bij de meesten. als je niets overhebt, koop je nieks lijkt me?

 • Venstra

  Hier in de regio concurreren ze mekaar kapot en zijn te beroerd om eens samen te werken in perioden van drukte.

 • Flyinghollander

  Lease, dus nieuw spul zegt niet veel.
  Zelde als onder de agrariers? Waar ik vroeger zag had elke boer een kunstmeststrooier, koop er gezamelijk een. Allemaal grote dubbele hark,maaiers, doe gewoon wat samen... kosten verdelen bij HA die gedaan worden.

 • ron_kleinsman1

  Hallo jelmer,

  Niet alle boeren willen dat er snachts gewerkt word.Die het wel willen moeten dat een korting krijgen.Bv met mais hakselen of bemesten.Mest transport gaat ook dag en nacht in het voorjaar dat gaat prima.

 • alco1

  Loonwerkers zijn in feite net als boeren niet elkaars collega's, maar elkaars concurrenten en als de één 's nachts doorwerkt, moet de ander ook wel.
  Dat de gasolie duurder wordt hoeft de doodsteek helemaal niet te zijn, want daar heeft iedereen de zelfde kosten mee en kan dus doorberekend worden.
  Ook de voorlichting is er debit aan dat alles zo snel moet gaan. Zie de commentaren voor het 'juiste oogst' moment. En nieuw spul. Juist flyinghollander. 'Lease'.

 • jelmer

  Hallo Ron,

  niet alle loonwerkers willen snachts werken voor korting!

 • Koen Franken

  Het zou ook wel beter zijn als de facturen eens wat eerden betaald werden 3-4 maanden lijkt een boer heel normaal gaan te vinden , maar wij moeten wel ons personeel op tijd betalen

 • Rik Bolliou

  Mischien beter de activiteiten opstarten in Oost - Europa , Roemenie ) hier liggen de prijzen zelfs hoger aan deze van Nederland , ook als de loonkost 1:4 , zijn de plots veel groter ( min 20 Ha ) , is er meer vraag dan aanbod , Is de subsidiering zeer groot , etc... . De Denen hebben het wel begrepen !!
  laat maar weten als je zin hebt !

 • info104

  Als een fabriek mensen in de nacht laat werken moet er meer loon worden betaald waarom moet dan de loonwerker een korting geven als hij s'nachts werk vericht, voor werk buiten de normale werkuren zou een opslag van 20% normaal zijn en voor zaterdagwerk 50% en de zondag 100% extra, dit staat gewoon in de CAO boekjes, waarom berekend een aannemer en of elektromonteur het wel en het word zonder te mokken gewoon betaald. Het is dan ook nu voor mij te begrijpen dat er gem. 50000,= euro verlies is. Die boer kleed ook nog zijn allerbeste hulp (het loonbedrijf)geheel uit. Nu wil ik de boer niet zwart maken want ook die loonwerker is een dom figuur om zich te laten uitkleden en volgens mij kan die ook niet rekenen,volgens mij zijn er loonwerkers die alleen maar heel giel van grote en dure trekkers zijn en berekenen de opbrengsten bij hun investeringsdrift veel te florizant.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.