Home

Nieuws 562 x bekeken

20 procent minder verspilling haalbaar

Wageningen - Huishoudens die in een dagboek bijhouden hoeveel eten ze weggooien en actief gestimuleerd worden om verspilling te beperken, brengen hun voedselverspilling binnen drie weken met gemiddeld 20 procent terug. Dat blijkt uit een wetenschappelijke proef.

Meer resultaten worden op 11 april door Wageningen Universiteit gepresenteerd op het Gemeentelijk Afval Congres in Amersfoort.
Wageningen Universiteit en afvalbeheerbedrijf Berkel Milieu & Circulus organiseerde zogenaamde Food Battles in Apeldoorn, Lochem, Brummen en Eerbeek. De onderzoekers willen meer Food Battles organiseren in binnen- en buitenland. In een dagboek hielden 62 huishoudens (150 volwassenen en 55 kinderen) dagelijks bij hoeveel voedsel ze weggooiden.
Daarmee werd het voor huishoudens inzichtelijk hoeveel ze daadwerkelijk weggooiden. Bij lokale supermarkten werden concrete tips verstrekt om voedselverspilling te voorkomen. Veel huishoudens die meededen, gaven vooraf aan zich al zeer bewust te zijn van voedselverspilling. Toch wisten zij hun voedselverspilling tijdens de drieweekse Food Battle te reduceren met 20 procent, volgens de onderzoekers een hoog percentage.
Deelnemers leerden door hun deelname onder meer dat 'Tenminste Houdbaar Tot' een kwaliteitsgarantie afgegeven door de producent, niet betekent dat voedsel na die datum niet meer veilig is. Ook kregen ze advies over het maken van boodschappenlijstjes, het bepalen van de portiegrootte van maaltijden, de beste plek in de koelkast om eten te bewaren en wat te doen met restjes. Te veel koken bleek de belangrijkste bron van voedselverspilling.

Of registreer je om te kunnen reageren.