Home

Nieuws 1723 x bekeken

Zwarte lijst voor malafide uitzendondernemers

Den Haag - De inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) maakt een zwarte lijst van uitzendondernemers die verdacht worden van strafbare feiten.

Dat staat in een brief van minister Lodewijk Asscher (SWZ). De brief is gericht aan de Tweede Kamer. Op de lijst komen de namen van de personen achter het malafide uitzendbureau. SWZ en het ministerie van Veiligheid en Justitie wil de personen die zich schuldig maken aan faillissementsfraude verbieden telkens opnieuw een bedrijf te starten. Een wetsvoorstel moet dit mogelijk maken. Foute uitzendondernemers starten steeds nieuwe bedrijfjes, waardoor ze uit de greep van de autoriteiten kunnen blijven. Volgens cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) wisselt elk jaar 20 procent van het bestand aan uitzendbureaus: bedrijven houden op te bestaan en nieuwe ondernemingen worden weer ingeschreven.

Het kabinet zoekt al langer naar een manier om malafide uitzendondernemers tegen te werken en hoopt dit te bereiken met een zwarte lijst en het wetsvoorstel. De lijst die de inspectiedienst bijhoudt, wordt gebruikt door de Kamer van Koophandel. Wanneer een ondernemer zich vervolgens inschrijft bij de KvK, gaat een signaal naar de inspectie en de Belastingdienst.

Uit de brief van Asscher blijkt ook dat de Inspectie SZW en de Belastingdienst vorig jaar ruim 5 miljoen euro aan boetes hebben opgelegd in verband met illegale arbeid. In totaal werden 1.300 uitzendbureaus geïnspecteerd. Bij gericht onderzoek naar illegale arbeid zijn de afgelopen maanden 42 onderzoeken gestart, waarbij 66 uitzendbureaus en 116 inlenende bedrijven zijn betrokken. In tien gevallen is illegale tewerkstelling, onderbetaling, valsheid in geschriften of uitbuiting geconstateerd. De aanpak van illegaal werk en malafide uitzendbureaus is een van de speerpunten van het ministerie van SZW.

Het kabinet heeft vorige week besloten dat Kroaten ondanks de toetreding tot de EU per juli van dit jaar nog geen gebruik mogen maken van het vrije werknemersverkeer. Het uitstel is volgens het kabinet nodig vanwege de verslechterde situatie op de Nederlandse arbeidsmarkt. Bulgaarse en Roemeense werknemers mogen per 2014 wel zonder tewerkstellingsvergunning aan de slag in Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.