Home

Nieuws 464 x bekeken 2 reacties

VS: boerenbelang voorop bij handelsdeals

Washington - De VS zal in vrijhandelsonderhandelingen met de EU en Japan opkomen voor de landbouw. Alleen als Amerikaanse boeren echt meer toegang krijgen, zal de VS een deal sluiten. Dat heeft de officiële Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Demetrios Marantis gezegd in een debat met het financiële comité van de Senaat.

"We nemen dit heel serieus", aldus Marantis. "We hebben bijzonder veel succes met de export van landbouwproducten. We ervaren echte uitdagingen met zowel de EU als Japan", aldus Marantis, die benadrukte dat conflicten vaak lang teruggaan. De VS geldt als grootste exporteur van agrarische producten wereldwijd.
Marantis reageerde op vragen van Senatoren die bang zijn dat de EU en Japan met succes zullen aansturen op een deal waarbij hun boeren worden ontzien. De VS heeft onder andere met de twee blokken onenigheid over de toelating van transgene gewassen, kippen die zijn geschoond met chloor en vlees van koeien waarbij groeihormoon is gebruikt.
Marantis, die de onlangs gestopte Ron Kirk tijdelijk opvolgt, waarschuwt dat bezuinigingen op het budget van de handelsvertegenwoordigingen het succes van onderhandelingen en de mogelijkheid nieuwe handelsinitiatieven in beweging te zetten beperkt. De Senaat overweegt het budget van de handelsvertegenwoordiging met 2,6 miljoen dollar te verkleinen.
Mogelijk volgt een tweede bezuiniging van 1 miljoen dollar. Het departement zou volledig kunnen verdwijnen als een plan van budgetofficial Jeffrey Zients doorgaat. Zients, die ook als kandidaat voor de positie van officiële handelsvertegenwoordiger wordt genoemd, wil het departement onderdeel maken van het ministerie van economische zaken.

Laatste reacties

  • schoenmakers1

    wel een beetje een andere inzet als in europa, hier wordt de landbouw alleen als wisselgeld gezien

  • abtje

    Een paar forse misoogsten en dan zijn wij weer heilig, dan is eigen voedsel voorziening weer prioriteit. Nu halen ze het overal vandaan en interresseert ze het niks, tot ze hongerbuiken krijgen...

Of registreer je om te kunnen reageren.