Home

Nieuws 2911 x bekeken 3 reacties

Triodos Bank: minder krediet bij boeren, afschrijvingen biomassacentrales

Zeist - Triodos Bank had eind 2012 110 miljoen euro uitstaan bij boeren en tuinders, 6 miljoen euro minder dan een jaar eerder. Het uitstaand krediet bij voedingswinkels en verwerkers groeide van 73 naar 77 miljoen euro. De snel groeiende op duurzaam ondernemerschap gerichte bank schreef 12 miljoen euro af op biomassacentrales.

De bank benadrukt graag meer uit te willen lenen aan agrarische bedrijven, maar het aantal omschakelaars is nog beperkt. Deze terughoudendheid is volgens een woordvoerder onnodig omdat de vraag de productie niet kan bijbenen, waardoor bijvoorbeeld veel biologische zuivel in Nederlandse winkels uit Denemarken komt.
De voedingskolom was goed voor 5,7 procent van het totale uitgeleende kapitaal.  Daarmee is het belang van de agri & foodsector relatief gedaald, want in andere sectoren lag de kredietgroei hoger. De bank stelt dat zowel ondernemers als bank zijn volgens Triodos voorzichtig vanwege de financiële crisis. Triodos financiert vooral de biologische sector, die ondanks een laag consumentenvertrouwen de afzet nog ziet groeien.
Triodos Bank schreef in 2012 12 miljoen euro af op biomassacentrales. Een jaar eerder werden voorzieningen vanwege de malaise in de sector al opgevoerd tot 15,6 miljoen euro. Projecten leiden onder meer onder het feit dat de technologie van de centrales nog volop in ontwikkeling is, meldde ING eerder. Mogelijk pas als een duidelijk winnende technologie zich duidelijk aftekent, kan een schaalsprong gemaakt worden.
Triodos Bank als geheel groeide fors in 2012. Het volume aan Triodos Bank toevertrouwd spaargeld nam 23 procent toe en het eigen vermogen groeide met een kwart, vooral door de uitgifte van certificaten onder de eigen klanten.
In 2011 daalde het fondsvermogen van Triodos Groenfonds met 11,7 procent tot 492,5 miljoen euro, maar voor 2012 geeft Triodos geen cijfers. Vanuit het fonds wordt geïnvesteerd in biologische boerenbedrijven, natuurbeschermingsprojecten en duurzame energie. Eind 2010 is de fiscale regeling voor groen beleggen versoberd waardoor veel beleggers zijn vertrokken. De heffingskorting is in 2012 verder verlaagd.

Laatste reacties

 • Timpelsteed

  Weer een succesverhaal vanuit de biologische sector waarbij even voorbij wordt gegaan dat ook bij de biologische producenten kostprijs stijgt terwijl marktprijzen bij veel sectoren gewoontjes zijn. Schrijf aub ook eens van de biologische sector die meer en meer in het keurslijf van het groot winkelbedrijf wordt gezogen.

  Heb trouwens ook krediet aangevraagd bij triodos maar was blij dat ik bij andere bank ook offerte had lopen. Erg moeizame onderhandeling bij een krediet waar dat niet echt nodig was.

 • gerjan slingenbergh

  EEn aantal jaren geleden was de Rabobank trots dat ze meer kredieten in de varkenshouderij hadden weggezet. Het aantal varkens in Nederland bleef gelijk en het gaat al heel lang slecht in de varkenshouderij. Conclusie rabobank financiert verliezen. Dat de Triodos bank dat niet doet siert de onderneming.

 • agratax2

  Biomassacentrales in ontwikkeling. Hier als een nieuw fenomeen naar voren gebracht. Toen iedereen de vergisting als de oplossing zag, had TH Twente in samenwerking met een spinoff van de TH de tweede generatie biomassacentrale al klaar voor de praktijk. In dit proces wordt van alle soorten bio materiaal olie, dieselolie of benzine gemaakt of het blijft bij (houts)kool en teer, al na gelang welk proces gekozen wordt. Door de (olie) industrie wordt het geheel tegen gehouden, omdat zij betrokken zijn bij het opschalen van de proeffabriek. Vergisten is vanaf het begin al niet rendabel zonder subsidie.

Of registreer je om te kunnen reageren.