Home

Nieuws 524 x bekeken 2 reacties

Te veel bestrijdingsmiddel op klein percentage product

Parma - Op een klein percentage levensmiddelen (2,8 %) worden te hoge gehalten residuen van bestrijdingsmiddelen gevonden. Dat blijkt uit de jongste rapportage van het Europese voedselveiligheidsagentschap Efsa in Parma. De gegevens hebben betrekking op 2010.

De Efsa verzamelt gegevens van alle EU-lidstaten, Noorwegen en IJsland. Het blijkt dat er meer overschrijdingen van de normen zijn op ingevoerde producten, dan op producten die in de EU, Noorwegen of IJsland zijn geproduceerd.

Bij producten van dierlijke oorsprong worden de minste overtredingen geconstateerd. De Efsa-gegevens hebben betrekking op overschrijding van de zogenoemde mrl's, de maximum residu levels die ver onder de waarde liggen waarbij de gezondheid in gevaar komt.

De Efsa heeft in de jongste studie een eerste poging gedaan om te kijken naar de risico's die ontstaan door de optelling van verschillende residuen in voedingsmiddelen. Vooralsnog durft de Efsa geen conclusies te trekken omdat er onvoldoende gegevens beschikbaar zijn.

Laatste reacties

 • abtje

  Lopen een paar jaar acher de feiten aan, 2010.
  Heb je nu veel aan.
  En dan begint het drama weer dat het in het land van herkomst wel toegestaan is. In plaats dat ze het daar dan houden, nee, reut hierheen en onze kwaliteit importeren ze wel.
  Kansloos dat esfa op deze manier.

 • vwgolf

  onze residuen zitten volgen jaarlijkse globalgap onderzoeken
  50x onder de norm

Of registreer je om te kunnen reageren.