Home

Nieuws 541 x bekeken

"Stop met de wirwar aan regels die niemand meer snapt

Den Haag - "Stop met steeds weer nieuwe wetgeving en bijstelling van wetgeving." Die oproep deed de Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, tijdens de presentatie van het jaarverslag over 2012. Volgens de ombudsman is de overheid de afgelopen jaren veel te bureaucratisch geworden, en beschikt ze over te weinig inlevingsvermogen.

Doordat beleid en wetgeving constant wisselt en de dienstverlening in toenemende mate gedigitaliseerd wordt, wordt de overheid steeds minder begrepen door de burgers. Die problemen doen zich vooral voor in de keten van werk en inkomen, aldus de ombudsman.

De ombudsman richt zich vooral op de relatie tussen overheid en burger, en concludeert dat die verhouding "steeds meer vastgeketend wordt door een wirwar van regels die niemand meer snapt". Brenninkmeijer roept daarom de Tweede Kamer op om de beleidsmachine te remmen, en meer oog te hebben voor de samenhang van beleid en de betekenis daarvan.

Vooral met de digitale dienstverlening ziet de ombudsman grote problemen. "De wetgever heeft een groot aantal voorzieningen en systemen in het leven geroepen, die als gevolg van veranderende politiek en bezuinigingen steeds weer worden bijgesteld," aldus de ombudsman. Volgens hem begrijpen ook deskundigen die systemen niet altijd meer. Brenninkmeijer concludeert dat na onderzoek onder ruim tweeduizend zogenoemde frontlijnwerkers, zoals advocaten en belastingadviseurs.

Of registreer je om te kunnen reageren.