Home

Nieuws 515 x bekeken

Republikeinen: fors snijden in landbouwsubsidies

Washington – Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden willen landbouwsubsidies voor de komende tien jaar met 31 miljard dollar terugbrengen en het systeem van voedselbonnen afschaffen.

Volgens de 'Farm Bill' die de politici voorstaan worden mogelijk directe betalingen ter waarde van 5 miljard dollar per jaar afgeschaft en subsidies op gewasverzekeringen verminderd. Het voorstel heet 'The Path to Prosperity' en is getekend door de voorzitter van het budgetcomité, Paul Ryan, de eerdere 'running mate' van Mitt Romney tijdens de presidentsverkiezingen van 2012. De forse bezuiniging is een klein onderdeel van een groter plan die de jaarlijkse begrotingstekorten van de VS binnen tien jaar moeten wegwerken.
Het voorstel is niet concreet over waar precies op het landbouwbudget bezuinigd moet worden, maar voert een serie gewenste bezuinigingsposten op. Het landbouwcomité, dat eerder overigens 35 miljard aan bezuinigingen als doel stelde, moet het budget op detail gaan invullen. Groot onderdeel van het budget zijn voedselbonnen die in 2012 verstrekt zijn aan circa 47,8 miljoen mensen, waaronder ook slachtoffers van natuurrampen.
Ryan verdedigt de harde bezuinigingen door te wijzen op de sterk verbeterde winstgevendheid van boerenbedrijven, waarbij de akkerbouw en melkveehouderij in het oog springen. Bovendien leiden de aanhoudend grote federale tekorten tot een op termijn onhoudbaar hoge staatsschuld, aldus Ryan. De VS heeft nu nog een hoge kredietwaardigheidsrating maar deze staat onder druk. Bij een lagere rating lopen rentelasten op de staatsschuld mogelijk op.

Of registreer je om te kunnen reageren.