Home

Nieuws 554 x bekeken

Mosaic voert winst op, breidt productie uit

Plymouth - Mosaic heeft in het laatste kwartaal een winst geboekt van 344,6 miljoen dollar (268,9 miljoen euro), 25 procent meer dan een jaar eerder. De omzet van de Amerikaanse kunstmestgigant steeg 2 procent tot 2,24 miljard dollar (1,75 miljard euro). De onderneming is optimistisch over het Amerikaanse zaaiseizoen.

Bestuursvoorzitter Jim Prokopanko denkt dat boeren vanwege de hoge graanprijzen arealen en opbrengsten per hectare willen maximaliseren met behulp van kunstmest. Tegelijk waarschuwt de topman dat het maisareaal in de VS toch weleens onder de eerdere raming van 38,8 miljoen hectare uit kan komen. Mosaic verwacht dat prijzen voor kali onder druk blijven. Mosaic gaat voor kali uit van prijzen tussen de 350 en 380 dollar per ton, tegen 385 dollar vorig kwartaal.
Mosaic verwacht dat wereldwijd dit jaar 63 tot 65 miljoen ton fosfaat wordt verhandeld, ruim meer dan het recordvolume van 61 miljoen ton dat in 2012 werd genoteerd. De verwachting is opvallend omdat topimporteur India vermoedelijk van de markt blijft tot mei. De kalimarkt trekt door Chinese en Indiase koopwoede ook aan en zal in omvang rond hetzelfde niveau komen als in recordjaar 2011, toen 56 miljoen ton werd verhandeld.

Het bedrijf uit Minnesota kondigt aan eigen aandelen terug te kopen. Mosaic heeft voldoende financiële ruimte, zo’n 3 miljard dollar, alle aandelen te kopen. Mosaic denkt dat het grote aantal aandelen dat nu wordt verhandeld het bedrijf kwetsbaar maakt voor overnames. Bovendien kan door het terugkopen van aandelen het dividend per overblijvende aandeelhouder worden opgevoerd. Bijna een derde van de aandelen is in handen van Cargill-aandeelhouders. Cargill was eerder eigenaar van Mosaic.
Mosaic investeert de komende 4 jaar 1 miljard dollar in het uitbreiden van fosfaatproductie in Saoedi Arabië. Mosaic wil nog steeds Israel Chemicals overnemen maar stuit daarbij op weerstand van Israëlische werknemers en een deel van de politiek in Tel Aviv. Israel Chemicals is de zesde grootste kunstmestproducent wereldwijd. Nu bezit Mosaic al een minderheidsaandeel in de onderneming. Prokopanko kan niet zeggen of de kans groot is dat de deal doorgaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.