Home

Nieuws 2386 x bekeken 11 reacties

Landbouwministers willen 5 procent natuurbraak

Brussel – De 27 EU-lidstaten besluiten over twee weken mogelijk dat de omvang van de ecologische focusgebieden of natuurbraak wordt beperkt tot 5 procent van het areaal bouwland.

Bovendien zou deze verplichting pas in 2016 van kracht worden, zo meldt Agra Europe naar aanleiding van een overleg op ambtelijk niveau eerder deze week.

Ook worden bedrijven met meer dan 75 procent grasland of andere voergewassen, braak of leguminosen vrijgesteld van de verplichte focusgebieden. Daarmee kiezen de lidstaten voor nagenoeg dezelfde lijn als de landbouwcommissie van het Europees Parlement. Daar werd in januari besloten dat het aandeel focusgebieden oploopt van 3 procent in 2014 tot 5 procent in 2016. Na een evaluatie kan eventueel besloten worden dit te verhogen tot 7 procent, zoals eurocommissaris Ciolos dat wil.

Op 18 en 19 maart komen de landbouwministers van de 27 EU-lidstaten bijeen met de bedoeling een formeel standpunt in te nemen over de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouw. Zoals het er nu naar uitziet zullen zij de vergroeningsvoorwaarden van Ciolos sterk willen versoepelen.

Niettemin blijkt uit het compromis dat nu in de maak is, dat de Europese Commissie het laatste woord krijgt als het gaat om de beoordeling van zogenoemde equivalente maatregelen. Boeren die niet aan de vergroeningseisen kunnen of willen voldoen, mogen alternatieven toepassen. De Commissie bepaalt of die afdoende zijn, of dat meer vereist is.

Laatste reacties

 • trekker123

  Groen werd ook wel gebruikt als aanduiding voor iemand die ze niet helemaal op een rijtje had. Die uitdrukking hoor je niet meer zo vaak. Maar groen moet je doen. Maar hebben ze daar in Brussel niks anders te doen? Niettemin kun je er wel weer een mooi ambtelijk circus omheen bouwen. Plannen maken, systemen opzetten, monitoren, evalueren, beleidsdoelstellingen formuleren. Kaders aangeven. Nog even en ik kan zo in de commissie die er toezicht op gaat houden!!!

 • koestal

  allemaal vogeltjesland

 • alco1

  Het is niet zo moeilijk te begrijpen waardoor we in een grote crisis verkeren.

 • ikkethuis

  Ik weet waar nog zeer veel op bezuinigd kan worden, en dat is niet de landbouw

 • Mels

  Imbecielen,niet verschoond van enige kennis op landbouw,natuur,economisch en sociaal gebied. Elke malloot kan dus zitting nemen daar want je hoeft toch niets zinnigs uit te kramen en wat doet Sharon???? Ik denk van meelullen in opdracht van de binnenslepers van EU geld wat niet bestemd is voor landbouw want die afdeling scheelt ze toch geen r@k.

 • Koen Franken

  Ja, je kan ook gewoon niets doen maar dan gaat de premie ook aan je neus voorbij , voor wat hoort wat

 • Mels

  Tini,het gaat erom dat die hele vergroening een achterhaald iets is,diezelfde klaplopers die zich daar politici noemen hebben de mond vol van eerlijk en goed voedsel voor iedereen,nou dan moet je het de boeren niet nog moeilijker maken om aan allerlei eisen,die niets toevoegen aan de producten maar alleen maar meer rompslomp meebrengen,te laten voldoen.Wat mij betreft schaffen ze die hele steun direkt af en ook de regels die er aan verbonden zijn dat onderneemt een stuk makkelijker want het boert beroert. Vraag me trouwens af of er al aan gerekend is door de wijsgeren,niet voldoen aan de vergroening,levert dat meer op als de toeslag????

 • denker123

  Er is een groot tekort aan eiwitgewassen in Europa,bijna alles wordt geimporteert.Als deze 5% groenbraak gebruikt wordt om non GMO soya of lupinen met mooie bloemen te telen, dit is toch ook vergroening.

 • iptho1

  Hallo, lees ik het goed?
  Alleen GRAS is groen? is 75% van je areaal gras dan wordt je vrijgesteld van de 5% regel.
  Dus alleen gras is natuur. Voedsel wat wordt verbouwd (voor mens of dier) is dus geen natuur. Kunnen we het net zo goed echt gaan kweken in fabrieken of klonen, doen we daar dan ook gelijk met vlees. Geen schandalen meer of toch? Alles wordt dan chemisch, hoe staat het dan over een tweetal generaties met de mogelijkheid om nog zonder kunst en vliegwerk zwanger te worden?
  Ik wordt gewoon spuug misselijk van al die mensen die alleen gras natuur vinden met hagen en 'rotzooi', maar die niet meer natuur zien in een veld met broccoli, sla, kolen, bieten, mais, tarwe enz.
  O ja.... hoe zat het ook weer met bieten en zuurstof productie? Was dat niet meer per ha dan een oerwoud bos?
  Misschien dat het ooit weer gebeurd..... mensen met verstand van landbouw door eigen ervaring in Den Haag en Brussel, maar dat zal nog lang niet kunnen, daar we namelijk veel te veel regels vanuit eerder genoemde steden krijgen en er dus domweg geen tijd voor hebben om ons zelf een daar mee te bemoeien en van LTO en consorten hoeven we natuurlijk ook niet veel meer wijsheden te verwachten.

 • miniplaat

  gras en andere voer gewassen staat er toch? Wat valt er onder die andere gewassen dan? maïs is toch gewoon voer?

 • ...............

  Haal de mais uit het oostblok, dan heb je nog eens wat!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.